Arterele sunt cele mai mari vase de sânge din organism și au un rol crucial în livrarea oxigenului precum și a altor nutrienți către fiecare organ, celulă și țesut.
Ateroscleroza este o afecțiune inflamatorie în care plăcile de colesterol se acumulează în pereții arterelor și afectează curgerea sângelui. Se recomandă să evităm depunerea de colesterol și putem face acest lucru adoptând un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată.
În acest sens, ne poate ajuta peștele gras precum somonul, macroul și sardinele. Peștele gras este o sursă excelentă de grăsimi Omega-3, grăsimi care au o mare putere antiinflamatoare și astfel pot oferi protecție pentru inflamația vasculară, ateroscleroză și formarea de cheaguri.
Grăsimile Omega-3 pot scădea și trigliceridele, pot crește nivelul colesterolului bun (HDL). Potrivit studiilor, un consum de pește de 2 ori pe săptămână împiedică depunerea de colesterol la nivelul arterei carotide.
Un alt remediu natural pentru protecție cardiovasculară este reprezentat de semințele de in. Acestea sunt o sursă bună de acizi grași antiinflamatori Omega-3, antioxidanți și fibre. Consumul regulat de semințe de in a fost asociat cu o scădere a glicemiei și creșterea sensibilității la insulină la persoanele obeze care suferă de prediabet.
Fructele de pădure precum afinele, murele, căpșunele și zmeura, sunt de foarte mare ajutor arterelor. Fiind pline de antioxidanți, consumul regulat de fructe de pădure duce la scăderea colesterolului rău (LDL), a tensiunii arteriale și chiar la un control mai bun al glicemiei.
Citricele sunt pline de flavonoizi și au proprietăți antioxidante. Un consum zilnic de grepfruit reduce semnificativ nivelul colesterolului, chiar și la persoanele care au afecțiuni cardiovasculare.
Notă: trebuie să avem grijă la interacțiunea grepfruitului cu diverse medicamente.
Un alt ajutor în reducerea riscului de ateroscleroză este uleiul de măsline. Cu cât folosim mai mult ulei de măsline, cu atât se reduce riscul de moarte și evenimente cardiovasculare precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Uleiul de măsline are un conținut bogat de acizi grași mononesaturați și antioxidanți, iar dietele bogate în acest tip de componente reduc colesterolul rău și riscul de formare a cheagurilor, previn oxidarea colesterolului rău, reduc tensiunea arterială și cresc colesterolul bun.
La fel ca uleiul de măsline, avocado conține foarte mulți acizi grași mononesaturați și multe fibre. Consumul de 1 avocado pe zi duce la scăderea colesterolului rău.
Alături de avocado, legumele oferă și ele un aport de fibre, inclusiv fibre solubile. Legumele oferă o multitudine de beneficii sănătății și nu ar trebui să lipsească din farfuriile noastre. Au capacitatea de a reduce tensiunea arterială și inflamația cronică. Se recomandă mai ales consumul de roșii, spanac, sfeclă roșie, varza de Bruxelles, conopida, broccoli etc.
Se recomandă să consumăm și nuci, de orice fel: sunt o sursă importantă de fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Consumul regulat de nuci scade riscul cardiovascular.
Nu în ultimul rând, ceaiul verde merită și el un loc în dieta noastră zilnică. Studiile arată că un consum de 1 cană de ceai verde pe zi scade cu 5% riscul de moarte de cauză cardiovasculară.
Alimentele de mai sus trebuie să reprezinte rutina noastră zilnică ir obiceiurile nesănătoase trebuie uitate, mai ales dacă avem deja boli cronice cunoscute ca inflamatorii (precum diabetul zaharat).