Se știa încă din vechime că cine cunoștea secretul plantelor nu se îmbolnăvea de inimă. În cartea intitulată „Cauzele și tratarea bolilor”, celebra călugăriță vindecătoare Hildegard van Bingen amintește de „cura principală pentru inimă”, pe care o consideră indicată în orice afecțiune cardiacă cu substrat organic (cu precizarea că ea se poate ține de 1-2 ori pe an).
Printre altele, din această cură face parte și vinul de pătrunjel cu miere și oțet de vin
„Cine are dureri în coaste, inimă sau splină, să fiarbă ceva pătrunjel în vin, împreună cu ceva oțet de vin și miere de albine, să strecoare totul, să bea asta des și el va fi vindecat.” – Hildegard van Bingen
Să vedem exact de ce ingrediente avem nevoie:
- 2 linguri oțet de vin
- 10 frunze de pătrunjel
- 150 g miere de albine (pentru diabetici doar 80 grame)
- 1 litri vin roșu
Mod de preparare
Se adaugă oțetul și frunzele de pătrunjel în vinul roșu și se aduce totul la fierbere. Se ia de pe foc, se adaugă mierea. Se curăță de spumă, se strecoară și se transferă în sticle curate și sterilizate în prealabil cu alcool. Se păstrează la rece.
Pentru a obține un vin medicinal mai concentrat, i se poate adăuga la fiert și o rădăcină de pătrunjel: va avea un efect mai puternic de eliminare a apei din țesuturi.
Suplimentar, vinul de pătrunjel cu miere se poate îmbogăți și cu 30 de picături de tinctură de păducel: se va obține o irigare mai intensă cu sânge a miocardului și o tonifiere a inimii.
Mod de administrare
Vinul se scoate din timp din frigider pentru a nu fi prea rece. Se bea câte 20 ml, după masă.
Administrat din vreme, acest remediu poate preveni apariția timpurie a bolilor de inimă. Când acestea se află în stadiul incipient, remediul asigură o vindecare completă.
Vin de pătrunjel cu miere și oțet de vin – Indicații terapeutice
- stop cardiac
- circulație deficitară la nivelul inimii
- insuficiență cardiacă
- dureri de inimă din cauza stresului
- staze venoase cu edeme la picioare și în plămâni
- senzație de slăbiciune
- dureri de natură nervoasă