Bolile cardiovasculare au o prevalență foarte mare și ne pândesc pe noi toți. Asupra unui status biologic îngrijorător și riscant se intervine în mai multe moduri, în principal cu medicație, însă există câteva alimente pe care ar fi bine să le consumăm pentru a reechilibra lucrurile.
Schimbând în mod radical o dietă care ne-a condus într-o zonă periculoasă este primul și cel mai la îndemână mod de începe remedierea problemei.
Fiind precum o mașinărie cu reglaj fin, inima are nevoie de combustibil de calitate ca să funcționeze așa cum trebuie. Cu alte cuvinte, are nevoie de o alimentație sănătoasă.
Multe persoane cred că dacă mănâncă carne de porc crescut în gospodărie și nu din comerț, înseamnă că au o dietă sănătoasă. Sau ouă de la găini crescute la sol și nu în baterii, unt și nu margarină, sau dacă gătesc în casă în loc să aleagă semipreparate sau fast food. Este adevărat că sunt și acestea niște aspecte, însă nu doar pe acestea stă teoria, sau nu în orice situație.
În unele patologii, anumite alimente sunt permise sau chiar încurajate pentru că sunt benefice, în timp ce altele sunt interzise.
Să vedem ce alimente sunt permise în bolile cardiovasculare (protejează inima și vasele de sânge, oferă organismului nutrienți de calitate):
Semințe de in
Semințele de in măcinate conțin și ele Omega-3 și conțin și fibre solubile și insolubile. Au calități de estrogen vegetal precum și calități antioxidante și sunt ușor de inclus în dietă: se pot amesteca în aproape orice mâncăm în mod obișnuit.
Ovăz
Fulgii de ovăz reprezintă o altă sursă bună de acizi grași Omega-3, oferind și 4 grame de fibre în fiecare porție de o cană. Conțin și alți nutrienți extrem de importanți precum fier, potasiu și magneziu.
Migdale
S-a demonstrat că oleaginoasele scad colesterolul din sânge, migdalele fiind o alegere excelentă. Conțin magneziu, calciu, fibre, acizi grași Omega-3 din plante, vitamina E, grăsimi polinesaturate și mononesaturate (toate benefice inimii).
Vorbim de migdalele crude sau uscate, nu cele prăjite; și de porții mici (pentru că sunt bogate în calorii).
Nuci
În plus față de migdale, nucile conțin și fitosteroli și acid folic.
Morcovi
Morcovii sunt o sursă excelentă de betacaroten, al cărui nivel ridicat a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Somon
Somonul are un conținut generos de acizi grași Omega-3 care scad riscul de aritmie, nivelul trigliceridelor și al tensiunii arteriale și încetinesc și formarea depunerilor de grăsimi pe pereții vaselor, a plăcilor de aterom.
Se recomandă consumul de somon de două ori pe săptămână, de preferat somon de acvacultură și nu sălbatic, întrucât primul conține mai mult Omega-3.
Orez brun
Orezul brun trebuie inclus într-o dietă sănătoasă pentru inimă, deoarece conține vitamine din complexul B, fibre și magneziu.
Lapte de soia
Conține izoflavone, vitamine din complexul B, potasiu, acid folic, fitoestrogeni și calciu. Spre deosebire de cea din laptele animal, proteina din laptele de soia ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, sprijinind totodată sănătatea cardiovasculară.
Ardei gras roșu
Este bogat în luteină și betacaroten, potasiu, vitaminele din complexul B, folat, fibre și potasiu, toate fiind elemente importante pentru sănătatea inimii.
În cazul ardeilor, culoarea contează: cei roșii au rezerve impresionante de betacaroten spre deosebire de cei galbeni, care nu au aproape deloc.
Afine
Afinele sunt incredibil de sănătoase pentru sistemul cardiovascular.
Fasole neagră sau roșie
Fasolea conține o mulțime de fibre solubile, niacină, magneziu, vitamine din complexul B, calciu, acid folic, magneziu și acizi grași Omega-3.
Spanac
Spanacul conține acid folic care are un rol în reducerea riscului de boli cardiace.
Pepene galben
Conține luteină, alfa și beta caroten, vitamine din complexul B, vitamina C, fibre, acid folic și potasiu.
Dovleac plăcintar
Se taie în jumătate, se scobește de semințe și se coace în cuptor. E foarte sănătos pentru inimă.
Portocale, broccoli, sparanghel
Ciocolată neagră
Ne referim la ciocolata neagră cu un conținut de 70% de cacao. Atenție la cantitate, scopul este reducerea tensiunii arteriale și nu creșterea greutății corporale.