Practic toți arbuștii se înmulțesc prin butași verzi, în special hortensia, wisteria, trandafirii cățărători, liliacul, iasomia, tamarix, buxus, salcâmul galben, lonicera, actidina și mulți copaci precum catalpa, glădița, plop, arțar american, salcie de grădină etc.
Butașul trebuie să aibă lungimea între 7-15 cm, în funcție de mărimea plantei-mamă.
Lăstarul se taie mai jos de nod, cu un cuțit bine ascuțit sau cu lama.
Se taie și frunzele de pe partea inferioară a butașului, apoi se înmoaie, timp de câteva secunde, în soluție de fitohormoni.
Se introduce apoi butașul în gaură și se aplatizează solul din jur.
Se face o adâncitură cu un creion.
Pentru pregătirea butașilor verzi, mai întâi se taie lăstari dezvoltași de anul curent la început de lignificare, cu epidermă vie și se înmoaie imediat în apă, cu capetele inferioare.
Lăstarii se taie dimineața, după care se taie butași, cu lungimea egală, cu 1 sau 2 internoduri.
Tăietura superioară se realizează deasupra mugurului. Cea inferioară, cu 3 mm mai jos de baza mugurului, sub teacă și oblic, teaca rămânând pe partea opusă a tăieturii.
Se păstrează frunza superioară și inferioară dar, în cazul în care frunzele sunt prea mari, se îndepărtează 1 /2 – 1/ 3 din ele, reducând astfel pierderea de umiditate.
Butașii tăiați se așază într-o căldare, se stropesc bine cu apă, se acoperă cu o cârpă umedă după care se lasă la înrădăcinare pentru plantare.
Pentru plantarea butașilor verzi se folosesc sere reci sau rafturi în seră.
Adâncimea serelor se face de 30-35 cm și se adaugă la bază un strat de 10-15 cm de pământ de gazon amestecat cu nisip, peste care se pune un strat de 3-5 cm de nisip granulat, spălat bine.
Pentru plantare, se pot folosi sere calde de sub răsaduri de flori sau legume.
Se plantează butașii, în rânduri, la o adâncime de 1-1,5 cm sub țăruși de lemn, cu o distanță de 6-10 cm printre rânduri și 4-5 cm în rânduri.
Se aplatizează bine substratul din jurul butașilor, lăsând la suprafața solului doar frunza inferioară.
După plantare, butașii se udă cu stropitoarea cu găuri mici, se acoperă apoi cu un cadru și se umbresc.
În perioada de înrădăcinare, cadrul se deschide pentru irigare de 2-4 ori pe zi.
Temperatura optimă este între 20 și 25 de grade Celsius.
Peste 8-12 zile după plantare, are loc formarea calusului ș înrădăcinarea.
Calusul se va forma sub stratul de suberină, care este un suc întărit, eliminat de celulele distruse la tăierea butașului.
Acest strat are rolul de a proteja butașul de putrezire, și are nevoie de aerul care trece prin substrat pentru a se forma.
După înrădăcinare și când mugurele începe să crească și se formează mici lăstari ( 12-15 zile ), serele se întredeschid, obișnuind astfel plantele cu aerul liber.
Când lăstarii încep să crească bine, cadrul se îndepărtează de tot și se îngrijesc lăstarii prin udare și prin plivirea buruienilor.
La sfârșitul lunii august, butașii înrădăcinați se transplantează în câmp deschis pentru a permite o dezvoltare mai bună.
Se îngrijesc prin irigare regulată, prin umbrire în zilele însorite iar pe timp de iarnă, prin mușuroire.
Spor la grădinărit!