Boala Alzheimer este o afectare progresivă și ireversibilă a creierului. Influențează profund atât memoria și gândirea, cât și comportamentul. Este cea mai frecventă cauză de demență: aproximativ 80% dintre cazurile de demență.
Cei mai afectați de această boală sunt adulții în vârstă, iar când semnele bolii apar înaintea vârstei de 65 de ani, vorbim despre un debut precoce.
În ceea ce privește cauzele acestei boli, nici oamenii de știință nu știu exact. Cu greu au reușit să cadă de acord asupra factorilor de risc. Cu toate acestea, au câteva bănuieli cum că de vină sunt niște proteine (oligomeri) care se acumulează și care se grupează sub formă de plăci, distrugând celulele nervoase sănătoase.
Alzheimer – Factori de risc
- factori genetici (frați sau unul dintre părinți cu Alzheimer)
- hipertensiune
- obezitate
- vârsta înaintată
- sindromul Down
- diabet zaharat tip 2
- traumatisme craniene din trecut
- probleme cu somnul
- niveluri ridicate de colesterol
Alzheimer – Semne timpurii
Schimbările care apar pe măsura îmbătrânirii pot fi destul de dificil de deosebit de primele semne de Alzheimer. Cu toate acestea, memoria, gândirea și comportamentul, afectate într-o măsură în care îți perturbă activitățile și funcțiile zilnice, nu sunt ceva tipic îmbătrânirii.
Să vedem acum exact care sunt semnele care arată că încep să apară probleme:
Pierderi de memorie
Uitarea unor informații pe care cel afectat abia le-a primit este unul dintre semnele comune ale acestei boli în stadiu incipient. După care uită și evenimente, date importante pe care niciodată nu le-a omis până acum (zilele de naștere ale membrilor familiei, de exemplu).
Faptul că persoana cu boala Alzheimer pune aceeași întrebare de mai multe ori, că are nevoie mai des de suport pentru memorie (își notează lucruri pe bilețele și se bazează pe cei apropiați pentru lucruri pe care le făceau singuri și bine de o viață întreagă) este un alt semn că memoria este afectată
Dificultăți în planificarea și / sau rezolvarea unor probleme obișnuite
Modificările în capacitatea de a dezvolta și de a urma un plan sau de a opera cu cifre sunt și ele semne timpuri ale acestei afecțiuni. Câteva exemple: persoana afectată nu mai poate ține evidența facturilor, nu mai poate face operații aritmetice simple sau nu mai poate folosi banii corect.
De asemenea, sunt vizibile și problemele de concentrație, întrucât pentru a face același lucru acum are nevoie de mai mult timp.
Dificultăți în efectuarea unor acțiuni simple
Pentru o persoană care se află într-un stadiu incipient al bolii Alzheimer, ocazional, a întocmi o listă de cumpărături, a seta cuptorul cu microunde, a ajunge la o destinație la care a mai fost de multe or, a juca un joc după regulile știute etc., încep să devină lucruri greu de realizat.
Probleme de înțelegere a imaginilor
În unele cazuri, un semn al bolii Alzheimer poate fi vederea afectată, care poate duce la probleme de echilibru sau la dificultăți în a citi. De asemenea, pot apărea și probleme în a aproxima distanțele, în a determina culoarea sau contrastul.
Incapacitatea de a lua decizii
O persoană sănătoasă este capabilă să ia decizii, fie ele bune sau proaste. În schimb, o persoană cu un declin cognitiv nu poate lua decizii deloc.
Probleme de comunicare
O persoană care manifestă semnele timpurii de boală are dificultăți și în a participa la o conversație: se oprește brusc în mijlocul ideii pe care o exprimă, străduindu-se să-și găsească cuvintele sau repetă de mai multe ori ce a spus deja. De asemenea, pot exista și probleme în ceea ce privește vocabularul: fie nu pot numi cu ușurință obiecte familiare și comune, fie folosesc cuvintele greșite.
Confuzie (timp / locuri)
A deveni confuz în ceea ce privește zilele săptămânii, trecerea timpului sau anotimpurile, sunt și acestea semne timpurii de Alzheimer, precum și incapacitatea de a înțelege un lucru care nu se întâmplă imediat sau dacă persoana uită frecvent unde se află și / sau cum a ajuns acolo.
Lucruri puse greșit
Ni se poate întâmpla să punem lucrurile în locuri greșite, dar putem da de urma lor prin tehnica pas cu pas. În ceea ce privește persoanele cu Alzheimer, acestea nu mai găsesc obiectele puse aiurea și, mai mult, pe măsură ce boala se agravează, încep să acuze că cineva îi fură lucrurile.
Schimbări de dispoziție și de personalitate
Persoana care suferă de boala Alzheimer poate deveni suspicioasă, confuză, fricoasă, deprimată sau anxioasă. Se supără ușor atunci când iese din zona ei de confort.
Modificări în comportament
Putem vorbi despre o judecată tot mai slabă, de o lipsă se raționament în ceea ce privește manipularea și folosirea banilor, de neglijență în igiena personală și / sau a spațiului de locuit.