Brusturele este cea mai răspândită plantă din lume dar este ignorată de cei mai mulți dintre noi pentru că nu-i cunoaștem proprietățile și capacitatea uimitoare de vindecare pe care o are.
Această buruiană care se agață de haine poate curăța rapid și eficient toxinele din organism, grație proprietăților detoxifiante, anticancerigene, antiinflamatoare și antimicrobiene.
Brusturele crește din primăvară până în toamnă pe malurile de râu, în șanțuri sau prin păduri. Este considerată unul dintre cele mai eficiente leacuri pentru detoxifierea organismului. Pe cât este de ușor de procurat, pe atât este de valoros din punct de vedere terapeutic.
Brusturele are proprietăți hipoglicemiante, detoxifiante și antibacteriene extraordinare, confirmă specialiștii în fitoterapie. În afară de proprietățile curative, rădăcina de brusture este considerată una dintre cele mai sigure plante pentru sănătate. Până în prezent, nu s-au descoperit efecte secundare ale acesteia.
Remediile din brusture sunt de ajutor în caz de:
- diabet
- tulburări hepatobiliare
- boli reumatice
- boli infecțioase
- probleme de natură dermatocosmetică
Mai mult, brusturele are și proprietăți dovedite antitumorale și antioxidante și protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi și, implicit, de cancer.
Brusturele se poate folosi și intern și extern, sub formă de capsule, tinctură sau ceai, infuzie pentru spălături locale, comprese sau aplicații de frunze proaspete.
Timp de secole, în Europa, rădăcina de brusture a fost considerată drept cel mai important remediu pentru curățarea sângelui, iar cercetările recente confirmă acest lucru.
Brusturele – Beneficii pentru sănătate
- neutralizează radicalii liberi din sânge
- grăbește eliminarea ureei și altor substanțe reziduale din organism
- scade nivelul colesterolului rău și trigliceridelor din sânge
- curăță eficient colonul
- spală rinichii (are un puternic efect diuretic)
- ajută la eliminarea surplusului de apă din organism
Primul și cel mai important demers pentru blocarea bolilor este detoxifierea: de la aparent banalele infecții și până la afecțiunile endocrine sau tumorale. Să vedem acum câteva afecțiuni în care acțiunea preventivă a brusturele a fost foarte bine studiat:
1. Cancer
Mai multe teste de medicină experimentală și de laborator au arătat că administrarea brusturelui previne apariția sau evoluția tumorilor canceroase cu diferite localizări. Substanțele active din rădăcina de brusture previn malignizarea celulelor normale, sub acțiunea substanțelor chimice cancerigene și a radiațiilor.
De asemenea, brusturele are acțiuni specifice în diferite forme de cancer, de exemplu cele care apar pe fondul perturbărilor hormonale sau al blocării proceselor naturale de eliminare.
Cancerul la sân
Curele cu brusture administrat sub formă de infuzie combinată, câte 500 ml pe zi în cure de minim 40 de zile, sunt un profilactic excelent pentru cancerul la sân. Acest tratament se recomandă și femeilor care au chisturi sau fibroame mamare cu risc de malignizare.
Brusturele are o acțiune reglatoare hormonală, cu precădere asupra ovarelor: o acțiune lentă dar foarte eficientă, care ajută la prevenirea acestei forme de cancer.
De asemenea, există și alte plante care se administrează pentru profilaxia cancerului de sân, anume trifoiul roșu, măcrișul iepuresc, năsturelul sau cresonul.
Cancerul intestinal
Potrivit ultimelor date statistice, cancerul intestinal are cea mai rapidă proliferare la noi în țară. Pentru a preveni acest tip de cancer, se administrează maceratul la rece de rădăcină de brusture: câte un pahar înainte de fiecare masă în cure de 2-3 luni urmate de 1 lună de pauză (după care administrarea se poate relua).
Acest tratament elimină materiile fecale stagnate din colon, ajută la menținerea sau refacerea florei intestinale și are efecte antitumorale directe la nivelul colonului.
2. Diabetul
Persoanelor care au avut precedente de diabet în familie sau celor care consumă multe dulciuri li se recomandă curele cu tinctură de brusture (câte 1 linguriță de 4-6 ori pe zi, timp de 3-6 săptămâni).
Această cură se face măcar odată pe anotimp și se alternează cu administrarea altor plante antidiabetice (anghinare, frunze de dud, frunze de afin).
3. Tromboflebita
Potrivit unor studii, animalele tratate cu brusture au o predispoziție mult mai redusă la formarea cheagurilor de sânge și inflamarea pereților venoși. Pentru prevenirea tromboflebitei sau recidivelor de tromboflebită, se recomandă cura cu infuzie combinată de rădăcină de brusture: câte un pahar de 2 ori pe zi.
4. Stresul
Printre altele, brusturele ajută și la normalizarea tensiunii arteriale dacă se administrează câte 1 linguriță de pulbere de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Acest remediu este benefic și în caz de stres sau stări de nervozitate, caz în care se recomandă un ceai preparat dintr-o jumătate de linguriță de rădăcină de brusture în amestec cu o cantitate egală de flori de tei și cu un vârf de cuțit de busuioc la 1 cană cu apă clocotită. Infuzia se bea pe parcursul unei zile.
5. Bilă și ficat
Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului. În acest fel, brusturele protejează ficatul de substanțe nocive precum cele din unele medicamente sau din alcool.
Ceaiul din brusture se recomandă pentru stimularea funcției hepato-biliare și se prepară dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunțită și 300 ml de apă clocotită. Se fierbe la foc mic 2-3 minute, se lasă la infuzat 15 minute și ulterior se filtrează; se bea 1 cană de ceai în decursul unei zile timp de 2 săptămâni.
O astfel de cură se recomandă și celor care au calculi biliari: câte 1-2 căni de ceai pe zi.
6. Infecții urinare și renale
Datorită faptului că brusturele conține substanțe cu rol antibiotic în organism, poate trata afecțiuni precum nefrita, cistita și infecțiile urinare. În acest scop, se recomandă și consumul intern (câte 1 litru de ceai pe zi) și uzul extern (băi zilnice de șezut).
7. Polipi intestinali
Adjuvant în cancerul de colon, rădăcina de brusture are efecte antitumorale directe, este antiinflamatoare și stimulează tranzitul intestinal, eliminarea toxinelor.
8. Gută (exces de uree în sânge)
În caz de gută, se recomandă cure de minim 5 săptămâni, timp în care se bea 500 ml – 1 litru de decoct combinat de brusture pe zi. Acest tratament ajută la eliminarea ureei din organism, atât prin urină cât și prin transpirație. Este foarte posibil ca în primele săptămâni urina și transpirația să capete un miros înțepător: este semnul că planta își face treaba eficient.
9. Expunere la radiații
Un studiu japonez realizat la Facultatea de Medicină din Okayama a arătat că, ajutate de principiile active din brusture, celulele organismului devin mult mai rezistente la acțiunea mutagenă a radiațiilor. Așadar, persoanelor expuse la diferite feluri de radiații li se recomandă pulberea de brusture: câte 10 grame zilnic, în cure de minim 30 de zile.
Rădăcina de brusture face parte din clubul foarte select al remediilor naturale care au capacitatea de a proteja organismul împotriva radiațiilor, împreună cu năpraznicul, cătina, ceaiul negru, propolisul și polenul de albine.
10. Toxine
Brusturele are capacitatea de a curăța organismul de toxine. Preventiv, orice persoană poate face o cură de detoxifiere cu ceai din rădăcină de brusture: se ține 2 săptămâni, timp în care se beau 3-4 căni de ceai pe zi.
Grație efectului puternic detoxifiant și diuretic, ceaiul curăță eficient colonul și rinichii, favorizând și scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor și normalizarea tensiunii arteriale.
11. Acnee
În caz de acnee, furunculoză sau cuperoză, se pot aplica cataplasme cu frunze de brusture: se spală, se stropesc cu ulei de eucalipt și se aplică pe zonele afectate.
Compresele se schimbă de 3 ori pe zi, în terapii de 2-3 săptămâni. De asemenea, se poate bea decoct din rădăcină de brusture și de cicoare în paralel: 30 de grame de amestec la 1 litru de apă (se fierbe 5 minute, se strecoară și se bea pe parcursul unei zile).
12. Dureri reumatice
Durerile reumatice și cele cauzate de luxații și entorse, precum și manifestările înțepăturilor de insecte se pot atenua cu ajutorul compreselor cu decoct din rădăcină de brusture. Pune 2 linguri de rădăcină mărunțită la 1 cană cu apă, lasă la infuzat 15 minute după care poți îmbiba un tampon din tifon în soluția obținută și o poți aplica pe locul dureros. Compresele cu frunze de brusture (spălate și mărunțite) sunt la fel de eficiente.
13. Căderea părului
Pentru a încetini sau pentru a stopa căderea părului poți folosi decoctul din rădăcină de brusture. Poți folosi planta și în amestec cu urzică și frunze de mesteacăn. Pune 2 lingurițe de pulbere din plante într-un pahar cu apă și lasă la macerat timp de 6-8 ore. Ulterior, strecoară soluția și fierbe planta rămasă timp de 5 minute în 200 ml de apă. După ce se răcește, amestecă cele două extracte.
Săptămânal, după ce îți speli și clătești părul, fă un masaj al scalpului cu soluția obținută.
14. Psoriazis
Amestecă în proporții egale rădăcină de brusture și de iarbă de trei frați pătați (sub formă de pulbere). Ia 6 lingurițe din acest amestec în fiecare zi, pe stomacul gol, înaintea meselor principale, într-un tratament de 90 de zile dublat de un regim lacto-vegetarian în care 60% din hrana zilnică să fie constituită din legume, fructe și cereale nepreparate termic.
15. Spondiloză cervicală
Unul dintre cele mai apreciate beneficii pentru sănătate ale acestei plante este puterea sa de vindecare completă a spondilozei cervicale.
Seara înainte de culcare pune frunza de brusture proaspăt culeasă în spirt medicinal pentru 15 minute.
Pune o pânză subțire pe ceafă peste care pune frunza bine scursă. Acoperă frunza cu o altă pânză și fixează bine pe ceafă. Ține totul pe ceafă până dimineață.
Acest tratament nu trebuie să depășească 4-6 zile la rând. Se recomandă și pentru discopatie lombară și reumatism.