1.Ceapa nu iubește solul argilos
Dacă în grădina dumneavoastră e un astfel de sol, trebuie să presărați patul cu nisip, turbă și apoi să amestecați.
Aveți nevoie de un sol slab alcalin. În caz contrar, dacă aveți un sol acid, toamna trebuie să adăugați dolomită măcinată pentru dezacidificare.
2.Sădirea arpagicului
Când sădiți arpagicul, trebuie să-l înmuiați timp de 20 de minute în soluție de permanganat pentru a dezinfecta materialul săditor.
3.Tăiați apoi partea superioară – ceapa va încolți mai repede
4.Adăugați un pic de sare de bucătărie în rând – va ajuta în combaterea muștelor cepei.
5. Lângă patul cu ceapă, organizați obligatoriu un pat cu morcovi.
Morcovul va speria muștele cepei iar ceapa va alunga musca morcovului.
6.Realizați 3 fertilizări:
Prima fertilizare se face în faza primelor 2 frunze: amestec de gunoi de grajd ( 1 L de gunoi la 1 găleată de apă ) sau gunoi de pasăre ( 1 pahar la 1 găleată de apă ) + 30-40 grame de superfosfat dizolvat anterior în apă caldă + 1 pahar de cenușă.
A doua fertilizare se face peste 2 săptămâni: 30 de grame de superfosfat amestecat cu 10 grame de uree și cu 5 grame de potasiu la 1 găleată de apă.
A treia și ultima fertilizare se face la sfârșitul lunii iunie: 30 de grame de superfosfat amestecat cu 10 grame de uree și cu 5 grame de potasiu.
În cazul în care adăugați îngrășământul la începutul lunii iunie, excludeți ureea ( azotul ).
Trebuie să aveți foarte mare grijă să nu exagerați cu îngrășămintele cu azot, întrucât cepele vor avea de suferit.
Dintre îngrășămintele cu potasiu, cel mai potrivit este sulfatul de potasiu, ceapa fiind pretențioasă față de sulf.
7.Sub nici o formă nu se va folosi gunoi de grajd proaspăt sau clorură de potasiu.
În caz contrar, veți reduce randamentul instant.
8.Pentru a păstra ceapa cât mai mult timp, este nevoie să o strângeți la timp: înainte de primele ploi din luna august, sau cel mai bine, la sfârșitul lunii iulie.
Dacă întârziați, veți pierde roada.
9.Uscați ceapa în pod, unde suflă un vânt ușor.
Îndepărtați de pe cepele uscate murdăria uscată și tăiați firele uscate până la 8-10 cm.
10.Este recomandat să alegeți periodic ceapa: de la o ceapă stricată, vor începe să se strice și celelalte.
Puteți păstra ceapa, până la o noua recoltă, sub masa de bucătărie, în pungi de hârtie.
Spor la grădinărit!