Fructul Kaki este originar din China și se mai numește și „fructul zeilor” (Persimmon). Este nelipsit de pe rafturile cu fructe exotice din supermarketuri și este o adevărată sursă de substanțe nutritive.
Kaki are un gust asemănător piersicii combinat cu pepene galben și este cunoscut și sub denumirea de „fructul divin” sau „para lui Dumnezeu”. Se recomandă ca fructul să fie consumat cu tot cu coajă, întrucât este foarte bogată în antioxidanți.
O mulțime de substanțe nutritive
Acest fruct poate fi considerat o veritabilă farmacie naturală: atât coaja cât și pulpa sunt extrem de bogate în substanțe terapeutice. Are un conținut bogat de vitamina A, C și vitaminele B, fosfor, cupru, fier, calciu, potasiu și mangan.
Grație conținutului generos de fitonutrienți, fructul kaki este deosebit de sănătos:
conține catechine – cunoscute ca antioxidanți puternici din familia flavonoidelor; au proprietăți antihemoragice și antiinflamatorii
conține acid betulinic – are efecte antitumorale
conține betacaroten, licopen, zeaxantină, criptoxantină și luteină – antioxidanți care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, previn oxidarea și apariția cancerului
Iată ce beneficii poate aduce sănătății consumul regulat al unui fruct (sau 2) pe zi
1. Asigură sănătatea ficatului
Fructul kaki se recomandă mai ales celor care suferă de afecțiuni ale ficatului: antioxidanții conținuți joacă un rol cheie în sănătatea ficatului, neutralizând toxinele și substanțele nocive din organism, prevenind sau tratând efectele nocive cauzate de radicalii liberi.
2. Beneficii aduse vederii
Betacarotenul din fructul kaki întărește vederea și previne îmbătrânirea ochilor. Studiile arată că acest fruct conține zeaxantină, un carotenoid care poate reduce degenerarea maculară, cataracta și vederea deficitară pe timpul nopții.
3. Remediu pentru constipației
Conținutul generos de apă și fibre transformă acest fruct într-un remediu natural pentru constipație. Are excelente proprietăți laxative.
4. Ajută la slăbit
Conține doar 70 de calorii la 100 grame, este sărac în grăsimi și se recomandă în dietele pentru slăbire.
5. Combate răceala și gripa
Grație conținutului generos de vitamina C, fructul kaki ajută la consolidarea funcției sistemului imunitar, astfel contribuind la ameliorarea simptomelor de gripă și răceală și a altor condiții inflamatorii sau infecțioase.
6. Protejează împotriva cancerului
S-a demonstrat că persoanele care consumă zilnic kaki sunt protejate împotriva cancerului. Licopenul, o substanță cu rol în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului, este un antioxidant care are rol antitumoral. Astfel, protejează împotriva cancerului de plămân, prostată, intestin gros și stomac.
7. Alungă stresul și oboseala
Datorită conținutului ridicat de potasiu și zaharuri, kaki se recomandă pentru ameliorarea simptomelor de stres și oboseală: glucoza și fructoza combat depresia, iar magneziul calmează nervii și oferă un somn sănătos.
8. Efect diuretic
Kaki are și excelente proprietăți diuretice, grație conținutului ridicat de calciu și potasiu. Consumul zilnic a 3-4 fructe kaki este un mod eficient de a preveni sau de a diminua retenția de apă.
Pe de altă parte, având un conținut redus de sodiu și un conținut crescut de potasiu, proprietățile diuretice ale fructului sunt de mare folos și celor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.
9. Stimulează imunitatea
Fructul Kaki este o sursă excelentă de substanțe cu proprietăți antioxidante și poate fortifica sistemele de apărare ale organismului. Fiind bogat în vitaminele A și E (au rol antioxidant), ajută organismul să lupte împotriva agenților infecțioși și îl protejează de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
10. Sursă importantă de fibre
Consumat cu tot cu coajă, este o sursă minunată de fibre. Fibrele sunt o categorie de carbohidrați care provin din alimente de origine vegetală și ajută mai ales la stimularea digestiei, reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea cancerului de colon.
Grație conținutului ridicat de fibre solubile, kaki este implicat în mod direct la scăderea nivelului de grăsimi din sânge și în reglarea colesterolului sanguin, scăzând astfel șansele de apariție a afecțiunilor cardiace.
Kaki – Precauții, contraindicații
Se va consuma cu moderație de către persoanele care suferă de diabet zaharat (conținut bogat de carbohidrați)
Este contraindicat celor care au probleme cu obstrucția intestinală.