Bolile de rinichi sunt foarte periculoase deoarece, din păcate, simptomele pot să nu fie evidente decât atunci când problema este deja foarte mare. În acest articol vom vorbi despre simptomele bolilor de rinichi pe care nu trebuie să le ignori…
1. Urina
Primul semn este schimbarea cantității și frecvenței la care urinezi, uneori se poate schimba și culoarea (devine mai întunecată). Ai putea observa fie o scădere, fie o creștere majoră a cantității de urină pe care o elimini. De asemenea, este posibil să simți un impuls extrem de a urina dar, odată ajuns la toaletă, să nu poți face asta.
2. Dificultate sau durere la urinare
Dacă întâmpini dificultăți sau simți o presiune în timp ce încerci să-ți golești vezica, s-ar putea să ai o infecție urinară. Problema apare atunci când infecția se răspândește la rinichi și provoacă febră.
3. Sânge în urină
Este un simptom care nu se poate trece cu vederea, fiind un real motiv de îngrijorare. Cu toate că nu este un simptom direct de boală renală, vizita imediată la medic este obligatorie.
4. Urină spumoasă
Multe dintre simptomele menționate au de-a face cu vezica urinară… De ce? Pentru că ea este prima care suferă dacă rinichii nu funcționează bine. Bolile de rinichi se pot manifesta și prin urina spumoasă.
5. Umflătur sau edem
Rinichii bolnavi nu pot elimina deșeurile și fluidele în exces din corp. Când acestea se acumulează, picioarele și gleznele se umflă, la fel și fața sau mâinile.
6. Oboseală extremă
Când rinichii dumneavoastră nu funcționează corespunzător, nivelurile de eritropoietină (un hormon care ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigen) scad drastic. Acest lucru duce la scăderea bruscă a celulelor roșii din sânge și apar simptome precum oboseala extremă.
7. Amețeală și incapacitate de concentrare
Lipsa de oxigen de care vorbeam afectează și creierul: cauzează dificultăți de concentrare și amețeală.
Atunci când creierul nu primește suficient oxigen, funcționează mai lent.
8. Senzație constantă de frig
Bolile renale pot duce la anemie, iar anemia poate fi cauza senzației constante de frig. De asemenea, pielonefrita (infecție renală) poate provoca și ea febră și frisoane.
9. Erupții cutanate și mâncărimi
Acest simptom poate fi adesea confundat cu alte afecțiuni (alergiile, de exemplu), însă pot fi și un simptom al bolii și a insuficienței renale. Insuficiența renală care duce la acumularea deșeurilor în sânge, ceea ce provoacă mâncărime severă și erupții cutanate.
10. Respirația cu miros de amoniac / metalic
Insuficiența renală crește nivelul ureei din sânge, care este descompusă în amoniac în saliva, ceea ce provoacă respirația urât mirositoare (numită respirație cu miros de amoniac).
11. Grețuri și vărsături
Atunci când rinichii nu funcționează așa cum trebuie, apar grețurile și vărsăturile constante (sau mai des decât de obicei). Motivul? Acumularea deșeurilor care, într-un fel sau altul, trebuie să iasă din corp.
12. Lipsa de aer
Dacă boala renală a devenit destul de gravă, poate provoca acumularea de lichid în plămâni. Acest lucru poate duce la o senzație de lipsă de aer.
Multe dintre simptomele de mai sus pot apărea și din cauza altor boli sau infecții, însă merită să discuți cu medicul tău despre ele, deoarece îți poți salva rinichii și chiar viața.