Brusturele este cea mai răspândită plantă din lume și este ignorată de cei mai mulți dintre noi deoarece puțini cunosc proprietățile acestei plante și capacitatea uimitoare de vindecare pe care o are. Această simplă buruiană are puterea de a curăța rapid și eficient toxinele din organism, datorită proprietăților anticancerigene, antimicrobiene, antiinflamatoare și detoxifiante.
Brusturele crește din primăvară până toamnă, pe toate șanțurile, pe malurile de râuri și prin păduri și este considerat unul dintre cele mai eficiente leacuri în curățarea organismului. În afară de proprietățile curative de necontestat, rădăcina de brusture este și una dintre cele mai sigure plante pentru sănătate deoarece, până în prezent, nu s-au descoperit efecte secundare ale acesteia în organism.
Una dintre cele mai apreciate beneficii ale acestei plante este puterea sa de vindecare totală a spondilozei cervicale. Iată cum se prepară cel mai eficient tratament pentru spondiloză:
Frunza proaspăt culeasă de brusture se pune seara, înainte de culcare, în spirt medicinal pentru 10-15 minute sau până se impregnează bine. Ulterior, se pune pe ceafă o pânză subțire peste care se pune frunza bine scursă. Se acoperă cu o altă pânză și se fixează pe ceafă. Se ține până dimineața și tratamentul nu trebuie să depășească 4-6 zile la rând. De asemenea, este recomandată și pentru reumatism și discopatie lombară.
În ce alte afecțiuni se poate folosi brusturele?
Diabet
Datorită conținutului de substanțe active care reglează nivelul glicemiei din sânge, ceaiul din rădăcină de brusture este un adjuvant recomandat în lupta cu diabetul. Se recomandă câte 3 căni din acest ceai, câte 15 zile pe lună.
Infecții renale, infecții urinare
Brusturele conține poliacentilene, substanțe cu rol antibiotic care tratează cu succes afecțiuni precum infecțiile urinare, nefrita și cistita. Se recomandă consumul intern: câte 1 L de ceai pe zi; și uzul extern: băi de șezut zilnice.
Dureri
Brusturele are un efect puternic antiinflamator, astfel este util în alungarea unei game variate de dureri: luxații, reumatism, entorse, artrită, gută, înțepături de insecte. Se pune la fiert 1 cană cu apă și după ce dă în clocot se adaugă 2 linguri de rădăcină de brusture mărunțită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute după care se îmbibă un tampon de tifon în soluție și se aplică pe zona dureroasă. La fel de eficiente sunt și compresele cu frunze de brusture, spălate și mărunțite în prealabil.
Psoriazis
Se amestecă în proporții egale rădăcină de brusture și iarbă de trei frații pătați, sub formă de pulbere. Se administrează 6 lingurițe zilnic, pe stomacul gol, înaintea meselor principale. Tratamentul se face timp de 90 de zile, alături de un regim lacto-vegetarian în care 60% din hrana zilnică este constituită de legume, fructe și cereale nepreparate termic.
Mătreață, căderea părului
Brusturele se recomandă și în tratamentul contra alopeciei deoarece preparatele pe bază de această plantă încetinesc sau chiar opresc căderea părului. Mai mult, brusturele combate și mătreața: după clătirea părului, se face o infuzie combinată de brusture în care se pun și 30 de picături de ulei de lavandă. Se toarnă încet pe cap, fricționând ușor pielea cu ajutorul degetelor.