Atunci când vorbim despre umflarea excesivă a picioarelor și a gleznelor produsă de acumularea de lichid la nivelul țesuturilor, ne referim la edem. Edemul se poate localiza în orice parte a corpului, sau poate fi generalizat.
De asemenea, edemul este comun după staționarea prelungită într-o poziție anume și după consumul de alimente sărate. Sunt persoane care pot experimenta edemul și din cauza schimbărilor hormonale.
Așadar, există multe cauze de umflare a picioarelor.
Edemul și diabetul
Diabetul este încă un factor care poate duce la umflarea picioarelor și a gleznelor. Acest tip de afecțiune din diabetul zaharat se datorează, de regulă, afecțiunilor asociate diabetului, precum:
- insuficiență venoasă
- obezitate
- probleme renale
- efectele adverse ale medicamentelor
- cantități crescute de insulină (în cazuri rare)
- circulația sanguină deficitară
- probleme cardiovasculare
Ce este diabetul?
Diabetul este o afecțiune în care organismul nu mai folosește corect insulina sau nu o mai produce în cantități suficiente. Insulina este un hormon secretat de pancreas, care ajută celulele să consume glucoză. Atunci când organismul nu utilizează corect insulina, se poate acumula în organism un nivel crescut al glucozei.
Dacă această hiperglicemie nu se tratează, glucoza în exces poate distruge vasele mici și, odată cu această distrucție, apare și circulația sanguină deficitară.
Atunci când sângele nu circulă bine, lichidele rămân blocate în diferite părți ale corpului: în picioare, încheieturi etc. În timp, hiperglicemia poate distruge nervii și de la nivelul membranelor inferioare, dar și din alte părți ale corpului. Vor apărea amorțeli și persoana afectată va detecta cu greu rănile accidentale.
Netratate, aceste răni accidentale pot duce la umflături și infecții.
Atenție! Edemul poate apărea și în cazul unor afecțiuni asociate, precum cele hepatice, cardiovasculare sau renale. Este foarte important ca persoanele cu diabet să-și verifice picioarele în mod regulat.
Acum, să vedem 7 sfaturi care pot ajuta să reducem umflăturile picioarelor apărute în diabetul zaharat
1. Șosete compresive
Șosetele compresive ajută la menținerea unei presiuni corecte la nivelul picioarelor iar prin utilizarea lor putem să îmbunătățim circulația la nivelul picioarelor, să reducem edemul.
Recomandarea este să cumpărăm aceste șosete din farmacii, alegând măsura care ni se potrivește și duritatea care ni se potrivește. Este important ca șosetele compresive să nu fie prea strâmte: se începe cu o compresie ușoară și se crește dacă este cazul.
Șosetele prea strâmte pot împiedica circulația. De asemenea, nu este bine să le punem deasupra rănilor.
Acoperim pulpa până la genunchi și le purtăm ca șosete normale în timpul zilei, îndepărtându-le înainte de a merge la culcare.
2. Ridicarea picioarelor
Un alt sfat pentru reducerea umflăturilor de la nivelul picioarelor este ridicarea acestora deasupra nivelului inimii: acest lucru va ajuta la reducerea acumulării de lichid în partea inferioară a corpului.
Ne putem ridica picioarele în timp ce stăm pe canapea sau când stăm întinși în pat și putem utiliza perne pentru a ne ține picioarele ridicate.
3. Exercițiu fizic regulat
Datorită faptului că inactivitatea duce la umflarea picioarelor, trebuie să facem un efort de a ne mișca prin casă cât de mult posibil. Exercițiul fizic ajută la scăderea glicemiei, scăderea în greutate și la o bună circulație a sângelui, la reducerea umflăturilor.
De asemenea, se recomandă să alegem și exerciții care nu implică ridicarea de greutăți: înotul, mersul cu bicicleta sau mersul pe jos. Ideal este să facem exercițiu fizic 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.
4. Pierdere în greutate
Beneficiile menținerii unei greutăți normale reduce riscul cardiovascular, menține o glicemia normale, reduce durerea de la nivelul încheieturilor și ajută la reducerea umflăturilor de la nivelul picioarelor.
Dacă glicemia este în ținte, nu va apărea distrugere la nivelul vaselor care duce la o circulație proastă și la umflarea picioarelor.
5. Hidratarea
Atunci când observăm că organismul nostru reține lichide, tindem să bem mai puțină apa, dar nu procedăm corect!
Cu cât consumăm mai multe lichide, cu atât eliminăm mai multe lichide prin urină. Atunci când aportul de lichide este mic și ne deshidratăm, organismul va acumula și mai mult lichid.
Cu toate acestea, înainte de a ne hidrata este bine să ne întrebăm medicul dacă este în regulă să facem asta: dacă problema principală este legată de boala cardiovasculară sau hepatică, hidratarea trebuie restricționată.
6. Limitarea consumului de sare
Consumul exagerat de alimente sărate poate agrava edemul, astfel că se recomandă să înlocuim sarea cu rozmarin, oregano, usturoi, paprika sau cimbru.
În caz de diabet și hipertensiune arterială, trebuie să consumăm mai puțină sare. Este bine să discutăm cu medicul pentru a afla dacă reducerea consumului de sare va ajuta. De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor procesare și consumul de legume.
7. Mișcarea la fiecare oră
Statul în șezut pentru o perioadă mai lungă de timp poate crește edemul, așa că este bine să ne ridicăm cel puțin o dată la fiecare oră și să mergem prin casă timp de 3-5 minute.
Atenție! Dacă umflăturile sunt noi, dacă încep să se agraveze sau dacă devin generalizate, este imperativ să mergem la medic! El va pune un diagnostic, va găsi cauza și va oferi soluția.
De asemenea, dacă umflarea picioarelor și a gleznei nu se remediază cu măsurile de mai sus, trebuie să mergeți la medic! La fel și în cazul în care edemul apare pe o singură parte a corpului (poate fi semn de tromboză venoasă profundă, ceea ce înseamnă un cheag de sânge care se dezvoltă într-una sau mai multe vene profunde de la nivelul picioarelor).
Așadar, umflarea picioarelor poate apărea cu sau fără diabet, dar diabetul este adesea asociat cu acest simptom, din mai multe cauze. Remediile de mai sus pot ajuta dar este important să discutați cu un medic dacă observați un edem persistent sau nou.