Căderea părului afectează atât femeile cât și bărbații de orice vârstă și din diferite motive. Un rol important în menținerea părului sănătos și frumos îl are alimentația.
Despre structura firului de păr
Părul este alcătuit din proteine de keratină, o substanță formată din aminoacizi. Keratina este sensibilă la factori de mediu precum căldură sau frig în exces și umiditate precum și la vopsire, șamponare, hidratare.
Firul de păr este alcătuit din 3 straturi: cuticula (stratul exterior și cel mai subțire), cortexul stratul cel mai puternic) și măduva (stratul central, nucleul firului). Cuticula învelește firul de păr sub forma unor solzi suprapuși și, cu cât firul de păr este mai gros, cu atât are mai multe straturi de cuticulă. Cortexul este stratul cel mai afectat de modificările pe care le aducem părului iar măduva nu are un rol vizibil în aspectul general al părului.
Fiecare intervenție cosmetică asupra părului deteriorează cuticula și cortexul și poate avea consecințe neplăcute și nedorite precum subțierea și despicarea prematură a firului de păr și chiar pierderea acestuia.
Căderea părului – Cauze
În medie, un adult are între 100000-150000 de fire de păr, dintre care este perfect normal să piardă în jur de 100 de fire în fiecare zi. În cazul în care pierderea este mai mare de atât, este nevoie de un consult medical în vederea identificării problemei.
Căderea părului se poate declanșa din cauza mai multor factori:
- anumite tratamente medicamentoase
- stres fizic
- stres emoțional
- lipsa fierului din organism
- anumite dereglări hormonale
- predispoziția genetică
- boli ale glandei tiroide
Căderea părului – Tratamente
Pornind de la fraza „frumusețea vine din interior”, în ceea ce privește căderea părului trebuie să identificăm problema de fond înainte de toate, după care putem trata cauza acesteia.
În primul rând, să vorbim despre alimentație pentru că joacă un rol foarte important în menținerea sănătății părului. O alimentație echilibrată și bogată în minerale și vitamine este extrem de importantă întrucât beneficiile ei se vor reflecta și în aspectul fizic.
Pentru a combate sau pentru a preveni căderea părului, introdu în dieta ta zilnică următoarele alimente:
semințe de dovleac – conțin o substanță care creează un strat protector pe firul de păr și pe rădăcina acestuia și astfel împiedică căderea
mango, roșiile, pepenele roșu și morcovul – conțin licopen, o substanță foarte importantă pentru menținerea integrității firului de păr
Nuci, migdale, alune – sunt bogate în L-lystină care este un aminoacid care favorizează creșterea și regenerarea părului și țesuturilor
varza Kale, spanac, ciuperci, nuci caju – sunt bogate în zinc, inhibă excesul de testosteron care poate fi uneori cauza căderii părului
ceai verde – are un conținut bogat de antioxidanți care luptă împotriva factorilor de mediu nocivi și astfel mențin integritatea firului de păr
cimbrișor – inhibă căderea firului de păr; se poate folosi sub formă de ceai sau comprese pe scalp pentru a stimula circulația sanguină la nivelul scalpului
banane, ouă, fructe de pădure, ton, somon – sunt bogate în biotină, o vitamină care luptă eficient împotriva căderii părului
hering, macrou, sardine – au un conținut bogat de acizi grași Omega-3 și sunt benefice pentru un păr sănătos și frumos
În afară de o alimentație sănătoasă și echilibrată, masarea scalpului cu anumite tincturi și măștile făcute acasă din produse naturale pot repara cuticulele deteriorate și pot stimula creșterea părului.
Mască de păr cu suc de ceapă
Sucul de ceapă tratează eficient căderea părului grație conținutului bogat de compuși sulfuroși care îmbunătățesc circulația sanguină la nivelul scalpului și stimulează foliculii pentru producerea firelor de păr.
Pentru a prepara suc de ceapă, ai nevoie de 2 cepe pasate în blender. Strecoară piureul și folosește sucul ca mască, aplicându-l pe scalp cu mișcări circulare. Lasă să acționeze 30 de minute după care spală bine părul. Repetă la fiecare 2-3 zile.
Masaj cu ulei de măsline sau ulei de ricin
Prin masarea scalpului cu un ulei hrănitor vei stimula circulația sanguină și vei fortifica rădăcina firului de păr, astfel împiedicând căderea acestuia. Realizează acest masaj cel puțin o dată pe săptămână, folosind orice ulei: de ricin, de măsline, de cocos sau de argan.