Picioarele în diabetul zaharat reprezintă un subiect important și fiecare pacient cu diabet trebuie să cunoască ce fel de complicații pot apărea la acest nivel.
Persoanele care au diabet pot dezvolta nenumărate probleme la nivelul picioarelor, chiar și probleme în general ușoare se pot agrava și pot duce la complicații serioase.
Cel mai des, problemele de la nivelul picioarelor apar atunci când există o distrugere a nervilor periferici, care poarte numele de neuropatie și poate cauza furnicături, slăbiciune la nivelul picioarelor și durere sub formă de înțepături sau arsuri.
Neuropatia poate produce și pierderea sensibilității la nivelul picioarelor, ceea ce înseamnă că te poți lovi fără să-ți dai seama, poți merge cu obiecte tăioase în pantofi fără să simți.
Schimbările în forma piciorului sau a degetelor precum și circulația sanguină deficitară pot produce, de asemenea, probleme. Ai mare grijă de picioarele tale și fă o vizită medicului dacă apar modificări la nivelul lor. Dacă ai diabet zaharat, îngrijirea picioarelor este în mod deosebit importantă, pentru a te putea ține departe de complicații.
Îngrijirea picioarelor în diabet zaharat
1. Spală-ți picioarele în fiecare zi. Dacă folosești apă călduță, este bine să verifici temperatura apei cu mâna: dacă există deja complicații, este foarte posibil să nu simți apa fierbinte și îți poți produce răni grave.
2. Uscă-ți bine picioarele, folosind un prosop moale de bumbac. Nu uita să te speli și să te ștergi și între degete.
3. Hidratează pielea picioarelor cu o cremă, dar nu aplica crema și între degete; doar pe picior.
4. Verifică unghiile, taie-le în formă pătrată și nu rotunji colțurile; nu folosi ustensile nesterile.
5. Verifică tălpile cu o oglindă sau roagă pe cineva apropiat: nu trebuie să existe zone roșii, roșii-violacee, bătături sau tăieturi; dacă apar astfel de semne, discută cu medicul imediat.
6. Nu umbla desculț, poartă mereu șosete.
7. Alege pantofi comozi care să nu te deranjeze pe timpul mersului.
8. Verifică încălțămintea înainte de a te încălța: să nu fie obiecte sau pietricele pe care să nu le simți și care să-ți lezeze pielea
Atenție! Principala metodă de prevenție este evitarea oricărei leziuni la nivelul picioarelor!
Despre neuropatie
Neuropatia este o complicație a diabetului care presupune distrugerea nervilor, iar odată cu această distrugere este foarte posibil să-ți pierzi sensibilitatea de orice fel la acest nivel. Nu vei simți durere, căldură sau răceală la picioare.
Pierderea sensibilității este aproape egală cu posibilitatea de a te răni fără să-ți dai seama. Poți avea o pietricică mai ascuțită în pantof și nu vei simți nimic până vei ajunge acasă și vei vedea sângele pe șosetă.
Din această cauză, recomandarea este să nu porți niciodată pantofi fără șosete de bumbac și să alegi pantofi comozi pentru a evita bătăturile. Nu uita că distrugerea nervilor poate duce și la modificări ale formei piciorului și a degetelor de la picior.
Pielea picioarelor
Diabetul poate cauza schimbări și la nivelul pielii picioarelor: pielea tălpii (și nu numai) poate deveni foarte uscată, se poate decoji și crăpa. Acest fenomen este cauzat de imposibilitatea organismului de a-și păstra starea de hidratare a pielii.
Crăpăturile sunt precum niște porți de intrare pentru diferiți germeni și pot cauza complicații greu de stăpânit. După ce faci baie, uscă-ți bine picioarele și sigilează-le cu o cremă hidratantă fără parfum. Nu te da cu cremă între degete pentru că se absoarbe mai greu și poate duce la infecții.
Vasele de sânge de la nivelul picioarelor
O circulație sanguină deficitară te poate expune la infecții periculoase, iar dacă sângele nu ajunge în zona infecției înseamnă că nu poate lupta împotriva acesteia.
Diabetul face ca vasele de sânge de la nivelul picioarelor să se subțieze și să se întărească. Pentru a împiedica apariția acestor probleme, este bine să renunți la fumat. Fumatul grăbește întărirea acestor vase, la fel și colesterolul.
Atenție!
Este normal ca atunci când simți că ai picioarele reci să încerci să le încălzești, dar ai mare grijă deoarece este posibil să nu mai ai sensibilitate la nivelul picioarelor și astfel nu simți corect temperatura și te poți arde. Cel mai bun mod de a-ți încălzi picioarele este folosirea șosetelor groase.
Claudicația intermitentă
Există persoane care simt durere la nivelul gambelor atunci când merg prea repede, urcă sau desfășoară o activitate fizică pe o suprafață tare. Acest simptom se numește claudicație intermitentă iar încetarea activității pentru câteva clipe va duce, de cele mai multe ori, la oprirea durerii. Dacă ești și tu în această situație, trebuie să renunți la fumat și să mergi la medic.
Pentru o circulație sanguină afectată, exercițiul fizic este bun deoarece stimulează curgerea sângelui la nivelul picioarelor și gambelor.
Ulcere
Ulcerele de la nivelul picioarelor apar, de regulă, în punctele de presiune: la nivelul călcâiului sau la baza degetului mare. Cele din lateralele picioarelor apar în general din cauza încălțămintei necorespunzătoare.
Nu uita: chiar dacă unele ulcere nu dor, fiecare ulcer mic trebuie văzut de un medic cât mai repede. Neglijarea acestora poate duce la infecție care se poate agrava și astfel se poate ajunge chiar și la amputație!
În cazul în care observi chiar și cel mai mic ulcer la nivelul piciorului, du-te la medicul podiatru. Ulcerele de la nivelul tălpii, în cazul în care ai diabet, nu se pot trata în siguranță acasă, trebuie să mergi urgent la medicul podiatru pentru a nu contribui la agravarea afecțiunii.
Amputația
În comparație cu alte persoane, cele cu diabet sunt mult mai predispune la amputații, motivul fiind că acestea suferă de o boală arterială periferică, o afecțiune care reduce circulația sângelui la nivelul piciorului.
De asemenea, multe persoane cu diabet suferă și de neuropatie, care scade sensibilitatea în mod considerabil. Toate aceste probleme produc un mediu propice pentru apariția ulcerelor și a infecțiilor care pot duce la amputație.
Vestea bună este că majoritatea amputațiilor se pot evita prin verificarea frecventă a picioarelor, prin controlul optim al glicemiei și prin încălțăminte adaptată. Acestea sunt, toate, motive pentru a avea grijă de picioarele tale și pentru a te prezenta la medic imediat ce observi chiar și cea mai mică problemă la acest nivel.
În afară de un dezechilibru glicemic cronic, și fumatul este un pericol pentru picioare: afectează vasele mici de sânge, poate produce scăderea circulației sanguine la nivelul picioarelor și vindecarea greoaie a picioarelor. De regulă, pacienții diabetici care suferă amputații sunt și fumători.