Cu siguranță ai citit despre cafea ba că este benefică pentru sănătate, ba că nu este recomandată. Un lucru sigur este că orice aliment conține mai multe substanțe și unele au efecte benefice asupra organismului iar altele mai puțin benefice sau chiar dăunătoare. De asemenea, au efecte diferite asupra persoanelor sănătoase și celor care suferă de o afecțiune.
Așa se explică și legătura dintre cofeină, insulină și diabet
În cazul persoanelor sănătoase, cofeina reprezintă un stimulent inofensiv care îi oferă sistemului nervos un imbold, alungă oboseala și îmbunătățește concentrația.
Polifenolii din cafea ajută la prevenirea bolilor inflamatorii și reduce și riscul de diabet de tip 2. În afară de polifenoli, cafeaua conține și crom, antioxidanți și magneziu mineral. Cel din urmă, în cantități mai mari, a fost asociat cu rate mai mici de diabet de tip 2.
În cazul persoanelor cu diabet, cofeina afectează modul în care organismul răspunde la insulină, hormonul care permite zahărului să intre în celule și să fie transformate în energie.
Întrucât cofeina scade sensibilitatea la insulină, celulele nu mai absorb la fel de mult zahăr din sânge după ce bei sau mănânci și astfel organismul este nevoit să producă mai multă insulină, să ai un nivel mai ridicat de acest hormon după mese.
Un nivel ridicat de insulină, pe perioade îndelungate, duce la creșterea riscului complicațiilor diabetului (boli de inimă, leziuni nervoase etc.)
De ce cafeaua nu este bună pentru cei cu diabet?
Cu toate că oamenii de știință încă nu știu exact cum anume afectează cofeina nivelul de insulină și nivelul de zahăr din sânge, au o teorie: cofeina crește nivelul adrenalinei (hormon de stres), care împiedică organismul să producă insulină și celulele să proceseze zahărul; furând somnul, cofeina reduce sensibilitatea la insulină.
Doar 200 de mg de cofeină sunt suficiente pentru a afecta glicemia. De asemenea, persoanele cu diabet pot avea reacții diferite la cofeină, întrucât nu suntem toți la fel: unele la mai puțină cofeina, altele la mai multă. Răspunsul organismului la aportul de cofeină poate depinde și de greutate și de vârstă.
Dacă vrei să afli exact dacă / cât îți crește glicemia o cafea, măsoară-o dimineața după ce bei o cafea și notează undeva. Nu mai bea cafea câteva zile, după care măsoară-ți din nou glicemia și compară cele două valori.
Dacă diferența este una mare, este recomandat să începi să bei cafea decofeinizată.