Mărarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalității si al feminității. Efectele benefice ale mărarului au fost menționate si in farmacopeea egipteana de acum 5000 de ani. Pe lângă faptul ca oferă o savoare inconfundabila mâncărurilor, mărarul, terapeutul aromat din gradina, are beneficii nu doar culinare. Acesta stimulează digestia, înlăturp tulburările menstruale, combate depresia, întărește oasele și creste fermitatea sânilor.
Beneficiile mărarului asupra sănătății
Bogat în potasiu, sodiu si sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Ameliorează anxietatea si epuizarea nervoasa, insomnia, tulburările digestive, întărește unghiile. Conține ulei volatil intre 2,5-4% (in frunzele de mărar si in ramurile tinere si 3-6% in semințe), calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de mărar conține intre 40-60% cartona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului si chimenului), substanța cu un puternic efect anti-cancerigen.
Mărarul are proprietăți digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie.
Sub formă de infuzie, mărarul stimulează sistemul digestiv, semințele opresc sughițul, durerile de cap, tusea, stimulează lactația, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crâmpeielor si are acțiune de antiseptic intestinal. Se pare ca are chiar si proprietăți afrodiziace.
Principalele beneficii pentru sănătate ale mărarului
Te scapă de kilogramele in plus. Mărarul este folosit cu succes in regimurile pentru slăbit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietățile sale diuretice împiedica retenția de lichide din organism si acționează asupra depunerilor in zonele celulitei.
Stimulează activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspăt de mărar luate zilnic timp de 2 săptămâni ajuta la prevenirea si combaterea calculelor, cistitelor si infecțiilor renale.
Calmează durerile abdominale. Mărarul acționează foarte eficient stimulând toate funcțiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale si limitează acumularea de gaze. Uleiul esențial de mărar, adăugat in ceai combate gazele intestinale si balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor si a problemelor hepatice.
Benefic sistemului nervos. Mărarul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.
Întărește oasele. Semințele de mărar au cea mai mare concentrație de calciu dint tot regnul vegetal. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.
Sâni mai fermi. Frunzele de mărar si semințele conțin mici cantități de estrogen – hormonul feminin responsabil de creșterea naturala a sânilor si de întreținerea supleței pielii.
Este de ajutor in tulburări menstruale. Fit estrogenii conținuți de mărar si flavonoidele, ajuta la combaterea durerilor menstruale. Astfel, pentru a evita apariția durerilor, mănâncă frunze proaspete de mărar pe toata perioada menstruației. Pe de alta parte, acest remediu stimulează secreția de lapte la femeile care tocmai au născut, încetinește ritmul de creștere a pilozității, fiind recomandat celor care suferă de hirsutism si tratează amenoreea (lipsa menstruației).
Împrospătează respirația. Mesteca frunze si semințe de mărar daca vrei o respirație proaspăta. Folosit in îngrijirea dentiției, aceasta planta curata in profunzime dinții si gingiile, reușind sa oprească proliferarea bacteriilor responsabile de infecțiile gingivale si de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentara, mestecarea frunzelor de mărar putând calma durerile.
Vitamina C conținuta de mărar are rol antioxidant si lupta împotriva radicalilor liberi si a îmbătrânirii rapide a celulelor. De asemenea, scade riscul de arterioscleroza, cancer de colon si complicații ale diabetului (de pilda bolile de inima).
Fibrele din mărar reduc colesterolul din sânge, iar potasiul normalizează presiunea sângelui.
Uleiul esențial de mărar poate opri sforăitul, fiind de ajuns sa turnați câteva picături de ulei pe un prosop așezat pe perna.
Creșterea sânilor cu tinctura din semințe de mărar ?
Unii nutriționiști afirma ca o cura cu pulbere sau cu tinctura din semințe de mărar, timp de 20 de zile, favorizează creșterea sânilor, pe care-i remodelează si cărora le accentuează fermitatea, Frunzele de mărar conțin mici cantități de estrogen. Estrogenul încetinește procesul de îmbătrânire, face pielea frumoasa, ajuta la creșterea naturala si armonioasa a sânilor, reglează ciclul menstrual si estompează simptomele menopauzei.
Rețete naturiste pe baza de mărar
Mărarul poate fi folosit pentru a înlocui sarea in alimentația persoanelor care suferă de hipertensiune.
Infuzia cu mărar (folosita pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeți o crenguța de mărar într-o ceașca de apa si lăsați la infuzat câteva minute. Infuzia trebuie băuta calda.
Infuzia din semințe de mărar va ajuta in cazul in care aveți indigestie, colita, hipoaciditate, gastrita, balonare, flatulenta.
Apa de mărar: adăugați 1 lingurița de semințe de mărar măcinate într-o ceașca cu apa fierbinte si lăsați sa infuzeze câteva ore. Filtrați si îndulciți cu miere. (Pentru copii reduceți cantitatea de semințe la jumătate.)
Pulberea de mărar se obține prin măcinarea semințelor si a inflorescențelor uscate cu ajutorul unei râșnite. Se poate lua de doua ori pe zi cate o lingurița, însă, înainte de a fi înghițita, se tine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul durează 21 de zile.
Ceai de mărar – se prepara o infuzie din doua lingurițe de semințe de mărar la 250 ml de apa. Ceaiul de mărar este un elixir excelent pentru slăbit.
Daca doriți sa scăpați de un ulcior sau de inflamații, apelați la compresele cu extract lichid din semințe de mărar. Iar băile cu acest extract sunt utile împotriva hemoroizilor.
Contraindicații si precauții
Remediile cu mărar nu sunt recomandate înainte de 14 ani, in caz de chisturi ovariene si/sau mamare, de tumori, in caz de histerectomie recenta sau in cazul afecțiunilor sistemului nervos.