Cancerul ovarian poate afecta femeile de toate vârstele, însă apare mai frecvent la cele care au peste 50 de ani, incidența maximă fiind undeva în jurul vârstei de 60 de ani.
În ceea ce privește factorii de risc, îmbătrânirea nu este singurul. Predispoziția genetică este un factor foarte, foarte mare. Riscul de cancer ovarian este mare la femeile care au avut minim o rudă de gradul I cu cancer de sân sau cu cancer ovarian, sau ambele.
De ce? Pentru că ele pot moșteni mutații genetice, ale genelor BRCA1 și BRCA2. În mod normal, aceste două gene oferă protecție împotriva cancerului, având rolul de a regla creșterea celulară și de a preveni o diviziune anormală care poate duce la dezvoltarea tumorilor. Atunci când se produc mutații la nivelul acestor gene, acestea își pierd funcția și celulele sunt libere să-și facă de cap, ducând la dezvoltarea cancerului ovarian sau de sân.
O altă categorie la risc de a dezvolta cancer ovarian sunt femeile infertile, care nu au născut niciodată și cele care au avut un debut precoce al menstruației (la o vârstă mică).
Alți factori de risc:
- sindromul ovarelor polichistice
- endometrioza
- administrarea terapiei hormonale de substituție
- administrarea de estrogeni
- fumatul
- azbestul
- dieta bogată în lactoză
Cancer ovarian – Simptome
De regulă, simptomele cancerului ovarian sunt nespecifice și sunt adesea confundate cu cele ale altor boli (sindromul de colon iritabil, de exemplu). Este o capcană foarte periculoasă, deoarece tendința este să nu li se dea importanță sau să fie ignorate chiar, să se facă presupuneri eronate.
Cu trecerea timpului, cancerul evoluează (lent, dar evoluează) și se poate pierde ușor momentul când încă se mai tratează. Printre semnele timpurii ale cancerului ovarian sunt:
- balonarea
- disconfortul abdominal
- modificarea apetitului (scade)
- instalarea rapidă a senzației de sațietate
- creșterea frecvenței urinare și a impulsului de a merge la baie
Din nefericire, principalele simptome apar în stadii deja avansate, atunci când boala s-a extins iar opțiunile terapeutice sunt limitate:
- crampe abdominale cu intensitate din ce în ce mai crescută
- presiune în zona pelviană
- dureri lombare
- creșterea în volum a abdomenului
- senzație permanentă de balonare și flatulență
- senzație permanentă de greață
- indigestie
- scădere în greutate
- tulburări ale tranzitului intestinal (fie diaree, fie constipație; cel mai frecvent constipație)
- apariția micțiunilor imperioase
- menstre neregulate
- scurgeri / secreții vaginale mucoase sau mucosangvinolente
- hemoragii vaginale anormale (mai ales după menopauză)
- durere în timpul actului sexual
- astenie
- dificultăți de respirație
Ce investigații trebuie să faci
Recomandarea este să mergi la controale periodice, sau măcar să te duci imediat la un consult la medicul ginecolog de la primele semne și simptome. Medicul va realiza un examen clinic, o examinare pelvină, după care va face o ecografie abdominală (sau trans vaginală) pentru a stabili forma, mărimea și configurația ovarelor.
Vor urma și analize ale sângelui, inclusiv pentru a determina nivelul de antigen CA125 (dacă este suspectat cancerul ovarian). Pentru a stabili diagnosticul, se merge în profunzime prin recomandarea efectuării de CT, RMN sau chiar PET-CT (o investigație imagistică care este de mare ajutor în ceea ce privește cancerele).
Biopsia este cel care dă diagnosticul de certitudine, analizând o probă de țesut tumoral prelevat sau de lichid de la nivelul cavității peritoneale, dacă este prezent.
Există și varianta în care se intervine chiurgical: se scot țesuturile „dubioase” și se trimit la laboratorul de anatomopatologie pentru a fi examinate. Laboratul va va verdictul: a fost sau nu cancer.
Stadiile cancerului ovarian
Ce înseamnă stadiu și ce înțelegem prin asta? Înseamnă cât de mult a crescut și cât s-a răspândit cancerul. Pe parcursul investigațiilor de diagnosticare medicul va dobândi această foarte importantă informație. Opțiunile de tratament sunt în funcție de stadiul bolii.
În ceea ce privește cancerul ovarian, sunt 4 stadii, iar primele 3 au și substadii
Stadiul 1 – cancerul este localizat doar în unul sau ambele ovare
Stadiul 2 – cancerul s-a extins în afara ovarului (sau ovarelor), în pelvis (trompe uterine sau uter, rect, vezică urinară sau în colonul sigmoid); sau sunt identificate celule canceroase în lichidul extras din abdomen
Stadiul 3 – cancerul s-a răspândit în afara zonei pelviene, în cavitatea abdominală; sau dacă sunt afectați ganglionii limfatici din partea superioară a abdomenului, zona inghinală și în spatele uterului
Stadiul 4 – cancerul a ajuns în zone îndepărtate de ovare, în noduli limfatici, la țesuturi, fluidul din jurul plămânilor sau la plămâni, în interiorul splinei sau ficatului, la creier sau la piele
Opțiuni de tratament – Depind de stadiul cancerului ovarian și includ:
- terapie hormonală
- chimioterapie
- radioterapie
- intervenție chirurgicală
- tratament paliativ (în stadii terminale)
Notă: Este extrem de important să mergi regulat la controale, fără rușine, pentru că este vorba despre viața ta!