Desi sunt foarte sanatoase, semintele au intotdeauna multe calorii, din cauza continutului mare de lipide.
Acest lucru trebuie luat in considerare cand va hotarati sa le consumati, astfel incat sa le puteti include in mod armonios in mesele zilei, fara sa ajungeti in situatia de a depasi plafonul caloriilor necesare.
contribuie substantial la aportul de acizi grasi Omega-3 ai organismului. Contin, insa, numai acizi Omega-3 cu lant mai scurt, cum este acidul alfa linolenic, dar atunci cand acesta se gaseste intr-o cantitate suficienta in organism, poate asigura si formarea de mici cantitati de EPA si DHA (acizi grasi esentiali).
Semintele de in au si un nivel ridicat de lignani, un tip de polifenoli cu actiune de fitoestrogeni. Lignanii din semintele de in par sa contribuie la protectia eficienta a organismului impotriva catorva tipuri de cancer sau contra bolilor cardiovasculare.
Semintele de in sunt bogate in:
- vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan
- fibre – solubile si insolubile
- fitochimicale, inclusiv mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi lignanii
- acizi grasi Omega 3, esentiali pentru combaterea inflamatiilor.
Semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic.
Uleiul din seminte de in este format in proportie de 50% din acid alfa-linolenic – de cinci ori mai mult decat uleiul de nuca sau canola, alte surse importante de acid alfa-linolenic.
Semintele de in ajuta la scaderea colesterolului din sange si regleaza nivelul de zahar din sange – Cercetatorii cred ca fibrele din semintele de in influenteaza actiunea colesterolului si impiedica absorbtia acestuia in organism.
Fibele solubile din semintele de in scad colesterolul, contribuind la prevenirea acumularii de placi in artere.
Semintele de in ajuta la subtierea sangelui, reducandu-se astfel riscul de ateroscleroza. Acest lucru poate reduce tensiunea arteriala, previne aparitia accidentului vascular cerebral si atacul de cord. In acelasi timp, fibrele din semintele de in scad nivelul de zahar din sange, aspect foarte important pentru persoanele care au diabet zaharat de tip 2.
Lupta impotriva cancerului – Studiile au arata ca semintele de in au un rol important in lupta impotriva cancerului, in mod special in cazul cancerului de colon si de san.
Aceste beneficii sunt rezultatul concentratiei ridicate de lignani, care inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.
Incetineste pierderea osoasa – In urma unor studii realizate pe sobolani care sufereau de diabet zaharat, s-a constatat o incetinire a pierderii masei osoase, dupa ce animalele au fost hranite cu seminte de in. Efectul benefic a fost atribuit concentratiei ridicate de acizi grasi, existente in semintele de in.
Controlul greutatii – Prin consumul semintelor de in, satietatea se instaleaza mai rapid si este mentinuta o durata mai lunga de timp. Daca doriti sa slabiti, este recomandabil sa mancati seminte de in cu 30 de minute inainte de mese, pentru a va controla apetitul.
Imbunatatirea sanatatii digestive – Fibrele din compozitia semintelor de in amelioreaza constipatia si regleaza tranzitul intestinal.
Dacă există un aliment care poate fi numit sfânt, acesta trebuie să fie Chia! Pline de vitamine şi minerale, ajutând la reglarea greutăţii, controlarea poftei de dulce şi luptând împotriva radicalilor liberi, aceste seminţe sunt, cu adevărat, o minune pentru sănătate, cu beneficii infinite!
Se vorbeşte despre ele peste tot în lume. Ai auzit de ele, cu siguranţă, le-ai văzut peste tot în magazine, le-ai auzit pe vedete vorbind despre ele şi, cu toate acestea, încă nu ştii de ce sunt atât de ridicate în slăvi.
Chia, care este cuvântul mayaş pentru „putere”, face parte din familia mentei. Pline de minerale, vitamine şi acizi graşi care ajută organismul să combată „agresorii” zilnici, seminţele de Chia sunt folosite de sute de ani!
Înainte să îţi spun care sunt motivele pentru care ar trebui să le consumi, îţi voi spune ce conţin şi, crede-mă, vei fi uimită…
- De 5 ori mai mult calciu decât laptele
- De 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele
- De 3 ori mai mult fier decât spanacul
- De 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe, seminţe sau nu
- De 2 ori mai mult potasiu decât o banană