Ficatul este cel mai greu organ din corpul nostru și este organul care lucrează întreaga zi, zi de zi.
Îndeplinește nenumărate funcții vitale complexe, funcții care nu se pot înlocui de alte organe.
Dacă nu ai grijă de dieta ta și consmi mult fast food și alte alimente nesănătoase, pline de zahăr și grăsimi, există mari șanse ca ficatul tău să fie suprasolicitat.
Ficatul te avertizează de acest lucru, oferindu-ți semne precum digestie lentă, reflux acid, arsuri la stomac, oboseală permanentă, piele galbenă, lipsa de energie.
Iată o listă de alimente sănătoase pentru ficat – Include-le în dieta ta
Legumele crucifere
Varza de Bruxelles și broccoli au un conținut ridicat de fibre și cresc nivelul enzimelor cu rol în detoxifiere, astfel protejând ficatul. Mai mult, aceste legume nu-și pierd din valoarea nutritivă prin preparare termică.
Peștele gras
Peștele gras conține acizi grași Omega-3 (grăsimi sănătoase) care au rolul de a ajuta la reducerea acumulărilor de grăsime, trigliceride și alte lipide de la nivelul ficatului. Se recomandă cu precădere pacienților cu steatoză hepatică, fie ea alcoolică sau non alcoolică.
Sucul de sfeclă roșie
Sucul de sfeclă roșie reprezintă o sursă bună de antioxidanți și de nitrați, previne sau reduce, după caz, degradarea de la nivel celular și inflamarea acestui organ și stimulează activitatea lui.
Avocado
Pacienții cu steatoză hepatică (ficat gras) tind să prezinte o rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că, deși pancreasul produce insulină, organismul nu o poate folosi într-un mod eficient.
Se poate produce o acumulare a insulinei în fluxul sanguin, ceea ce va afecta negativ ficatul. Aici intervine avocado: ajută organismul să producă glutation, un antioxidant care ajută ficatul să filtreze componentele toxice.
Nucile (nuci macadamia, alune de pădure, migdale, caju, arahide)
Sunt bogate în grăsimi bune și nutrienți, mai ales în vitamina E. O dietă bogată în nuci scade riscul de steatoză hepatică non alcoolică.
Uleiul de măsline
Doar 1 linguriță de ulei de măsline pe zi îmbunătățește starea enzimelor hepatice: va preveni acumularea de grăsimi la nivelul acestui organ și va îmbunătăți sensibilitatea la insulină.
Usturoiul
Usturoiul contribuie la reducerea grăsimii corporale, un lucru esențial pentru pacienții cu steatoză hepatică.
Fructele de pădure (merișoare, afine)
Datorită conținutul lor de antocianine, fructele de pădure pot ajuta la menținerea sănătății ficatului. Aceste fructe au capacitatea de a crește răspunsul celulelor imune și al enzimelor antioxidante dar și de a încetini evoluția leziunilor hepatice și a fibrozei. De asemenea, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.
Grepfruitul
Acest fruct conține antioxidanți și are capacitatea de a proteja ficatul în mod natural, reducând și inflamația, prevenind și acumularea de grăsime și dezvoltarea fibrozei hepatice.
Strugurii roșii și negri
Strugurii roșii și negri conțin resveratrol, un antioxidant puternic care susțin și îmbunătățesc funcția hepatică.
Ceaiul verde
Doar 3 căni de ceai verde pe zi duce la scăderea depozitelor de grăsime din ficat, la creșterea nivelului enzimelor hepatice și la reducerea stresului oxidativ.
Cafeaua
Una dintre cele mai bune băuturi care susțin sănătatea ficatului este cafeaua: ajută la scăderea riscului de ciroză sau leziuni hepatice permanente, protejează ficatul de boli. Datorită conținutului de antioxidanți, cafeaua neutralizează radicalii liberi care pot deteriora ficatul și scade inflamația.