Vitamina B12 este responsabilă de producerea celulelor roșii din sânge și a ADN-ului. Întrucât organismul uman nu este capabil să producă vitamina B12, este esențial să o obținem din suplimente sau alimente de origine animală, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, când capacitatea organismului nostru de a absorbi vitamina B12 încetinește.
Să vedem simptomele deficienței de vitamina B12
1. Oboseală cronică
Vorbim de oboseala persistentă, chiar și dacă dormi cel puțin 8 ore pe noapte. Organismul uman depinde de vitamina B12 pentru producerea celulelor roșii din sânge. Cu cât sunt create mai multe celule roșii, cu atât mai mult oxigen este transportat prin corp.
2. Slăbiciune musculară
Mușchii au nevoie de oxigen pentru a rămâne puternici iar celulele roșii care livrează oxigen la mușchi depind de vitamina B12.
3. Deteriorarea nervului optic
Acest simptom apare în cazuri severe și poate afecta vederea, poate duce la vedere dublă, încețoșată sau chiar la pierderea vederii.
4. Pielea palidă
Dacă tenul tău capătă o nuanță gălbuie, este posibil să suferi de deficiență de vitamina B12 (sau de icter).
Atunci când celulele roșii din sânge sunt distruse, se eliberează bilirubina, ceea ce conferă pielii o culoare gălbuie.
5. Limba roșie și netedă
Micile umflături prezente pe limbă (papilele) lipsesc la persoanele care suferă de deficiență de vitamina B12. Cercetările au indicat și că aceste persoane se plâng de dureri pe partea din spate a limbii.
Pentru a scăpa de deficiența de vitamina B12, există câțiva pași pe care îi poți urma:
1. Schimbarea dietei
Adaugă surse de vitamina B12 în alimentație, cum ar fi peștele, puiul și mielul, ficatul de vită și de pui.
2. Suplimente de vitamina B12
Dacă adăugarea surselor alimentare nu este o opțiune, poți lua suplimente de vitamina B12.
3. Probiotice de calitate
Acestea te vor ajuta să absorbi vitamina B12 mai eficient. Sursele de probiotice de calitate includ ciocolata neagră și kombucha.
4. Renunță la alimente inflamatorii
Trebuie să reduci consumul de alimente inflamatorii, cum ar fi alimentele ambalate, fast food-urile, alimentele prăjite și carnea de slabă calitate, precum și aditivii alimentari.