Majoritatea fructelor sunt benefice pentru sănătate, dar există câteva fructe nesănătoase, care au o cantitate foarte mare de zahăr.
În acest articol vom vorbi despre ambele tipuri de fructe, cele pe care ar trebui să le consumi în mod regulat și cele pe care ar trebui să le eviți.
Să începem cu cele sănătoase
1. Afinele
Afinele sunt printre cele mai bogate fructe în antioxidanți, puține calorii și un indice glicemic scăzut.
Contribuie la controlul glicemiei, la protejarea inimii, la protejarea creierului de stresul oxidativ, demență și de boala Alzheimer.
2. Papaya
Bogată în nutrienți și cu conținut scăzut de calorii, papaya conține mai multă vitamina C decât o portocala.
Este bogată în vitamina A, potasiu, acid folic și fibre. De asemenea, conține luteină și zeaxantină, substanțe care ajută la protejarea ochilor de orbirea legată de vârstă.
Ajută la prevenirea aterosclerozei, diabetului și bolilor de inimă, luptă împotriva colesterolului din sânge și împiedică formarea plăcilor care blochează arterele, reduce riscul de accident vascular cerebral.
3. Strugurii
Strugurii pot avea un efect favorabil asupra lipidelor din sânge, pot reduce inflamațiile și presiunea arterială. Sunt o sursă excelentă de potasiu.
Atenție! Pot fi toxici pentru câini și alte animale de companie.
4. Rodiile
Rodiile sunt pline de fitonutrienți și au de 2-3 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde sau vinul roșu. Protejează împotriva cancerului, scad tensiunea arterială, îmbunătățesc nivelul de colesterol și funcția cognitivă.
5. Portocalele
Portocalele sunt bogate în vitamina C și potasiu, conțin flavonoide și substanțe nutritive de origine vegetală cu proprietăți antiinflamatorii.
O portocală are doar 69 de calorii și conține 3 grame de fibră.
6. Merele
Sunt o sursă excelentă de quercetină, un fitonutrient care reduce inflamația și contracarează simptomele de astm și alergie. De asemenea, s-a constatat că protejează celulele creierului, ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește nivelul de colesterol.
7. Zmeura
1 ceașcă de zmeură asigură o treime din cantitatea zilnică necesară de fibre și conține și ovarietate de fitonutrienți, stimulează enzimele de apărare ale organismului.
8. Avocado
Conține peste 25 de nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele A, B, C, E și K, cupru, fier, fosfor, magneziu și potasiu, fibre, proteine și fitochimicale benefice, cum ar fi beta-sitosterolul, glutationul și luteina, care ajută la protecția împotriva diferitelor boli și afecțiuni.
Să vedem acum fructele considerate nesănătoase
1. Bananele
Bananele conțin 25% zahăr. Deși sunt o sursă bună de potasiu și alte micronutrienți, există multe alte fructe care oferă mult mai mult, cum ar fi afinele și zmeura. De asemenea, conțin aproximativ 150 de calorii, ceea ce înseamnă aproximativ 37,5 grame de carbohidrați.
2. Mango
Un mango conține 30 grame de carbohidrați și 26 grame de zahăr, având un indice glicemic de 60. Pe măsură ce se coace, indicele glicemic crește.
3. Fructele uscate
În mare parte, fructele uscate nu sunt mult mai sănătoase decât bomboanele: sunt acoperite cu zahăr și tratate cu substanțe chimice pentru a-și păstra culoarea și prospețimea. Fructele uscate au mai multe calorii și conținut mai scăzut de apă și de vitamina C decât cele proaspete.
4. Nuca de cocos
Nucă de cocos este bogată în grăsimi saturate dăunătoare inimii, zahăr și calorii, motiv pentru care persoanele cu colesterol ridicat sau cu antecedente de boli de inimă ar trebui să se abțină de la consumul de nucă de cocos.
5. Cireșele
Au un conținut mai mare de zahăr decât multe alte fructe: 1 ceașcă de cireșe conține 17 grame de zahăr.
Nu se recomandă persoanelor cu diabet sau celor care doresc să slăbească.
6. Porumb
Îl consumăm sub formă de popcorn, sirop procesat, sosuri și cereale pentru micul dejun, fără să știm că porumbul este adesea plin de organisme modificate genetic.
7. Pepenele verde
Acest fruct este compus în proporție de 92% din apă și conține o mulțime de fructoză, care este forma naturală de zahăr găsită în mod obișnuit în fructe.
8. Litchi
Conține o toxină care ne împiedică să sintetizăm glucoza. ceea ce duce la niveluri scăzute de zahăr în sânge.