Alimentele bogate în zahăr pot fi greu de evitat. Cele mai periculoase sunt siropurile, cerealele pentru micul dejun și băuturile răcoritoare.
Știai că inflamația poate fi unul din semnele consumului excesiv de zahăr? Să vedem la ce alte semne de avertizare trebuie să fim atenți
1. Pofta constantă de zahăr
Zahărul oferă o senzație temporară de euforie urmată de o „cădere” care determină organismul să tânjească după și mai mult zahăr. De asemenea, papilele gustative se vor adapta la cantitatea consumată și vei avea nevoie de tot mai mult zahăr pentru a obține aceeași senzație.
2. Oboseală constantă și lipsă de energie
Consumul excesiv de zahăr poate afecta într-un mod negativ glicemia. Un consum excesiv de zahăr poate duce la oboseală constantă, lipsă de energie și poate afecta și capacitatea de concentrare.
3. Probleme de piele
Acneea și rozaceea pot apărea la persoanele sensibile la fluctuațiile de insulină cauzate de o doză mare de zahăr.
4. Creștere în greutate
Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât consumi mai multe calorii goale. Zahărul declanșează eliberarea insulinei, un hormon care contribuie la creșterea în greutate. În cele din urmă va apărea și rezistența la insulină (care este legată de diabet).
5. Stare de spirit proastă
Consumul excesiv de zahăr afectează și sănătatea mentală. Glicemia care crește și scade brusc poate cauza iritabilitate și schimbări de dispoziție. Fluctuațiile extreme ale nivelului de zahăr din sânge pot agrava simptomele celor care suferă de anxietate.
6. Carii dentare
Bacteriile prezente în gură se hrănesc cu zahărul pe care îl consumi și produc un acid care deteriorează dinții. Nu zahărul în sine cauzează cariile dentare, ci lanțul de evenimente care are loc în gură și care este declanșat de zahăr.
7. Gândire încețoșată
Unul dintre cele mai comune simptome ale unei glicemii scăzute este gândirea încețoșată, mai ales după mese. Consumul excesiv de zahăr duce la creșteri și scăderi accelerate ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate crește riscul de probleme cognitive și afectare mentală.
8. Nimic nu mai este suficient de dulce
Consumul excesiv de zahăr face ca toleranța papilelor gustative față de lucrurile dulci să crească, iar satisfacerea unei pofte de zahăr necesită mai mult decât în mod normal.