În antichitate, oțetul de mere a fost considerat un antimicrobian care oprește răspândirea bacteriilor și a fungilor. Oțetul de mere nefiltrat conține probiotice benefice pentru sănătatea intestinală.
Recomandarea este să cumpărăm / folosim oțet de mere potrivit, realizat prin distilarea, fermentarea sau zdrobirea merelor. Drojdia se adaugă în sucul de mere pentru a ajuta la descompunerea zaharurilor și a le transforma în alcool. În continuare, se adaugă bacterii care transformă alcoolul în acid acetic.
Găsim multe forme ultraprocesate de oțet de mere în magazine. Un oțet de mere corect realizat are un aspect tulbure și este bine să căutăm acest tip de produs brut și nefiltrat.
Atenție! Oțetul de mere se bea diluat cu apă. Altfel, conținutul ridicat de acid poate deteriora gâtul, gura și dinții.
Oțetul de mere și diabetul zaharat
În ceea ce privește diabetul, oțetul de mere a demonstrat o reducere ușoară a glicemiei, atât la pacienții cu diabet zaharat tip 1 cât și tip 2. Cu toate acestea, această reducere este minimă și nu are un impact major asupra Hba1c.
Impactul este mai mare dacă se cumulează cu celelalte metode naturale de scădere a glicemiei.
Potrivit unui studiu din 2007, oțetul de mere poate reduce semnificatul glicemia de dimineață alături de alte metode naturale și cu respectarea unei diete potrivite.
Un alt studiu, din 2018, a arătat o scădere a glicemiei după masă dacă înaintea ei s-a consumat 2 linguri de oțet de mere într-un pahar cu apă.
Cu toate că rezultatele studiilor nu arată o scădere semnificativă a glicemiei, medicii diabetologi recomandă introducerea oțetului de mere în alimentația zilnică, atât pentru impactul asupra glicemiei cât și pentru toate celelalte avantaje pe care le are.
Atenție!
Oțetul de mere se diluează întotdeauna cu apă sau se adaugă în salată, dar nu mai mult de 2 linguri pe zi. Consumul exagerat va distruge dinții, gâtul și stomacul.
Persoanelor care au ulcer, un istoric de bulimie, un nivel scăzut de potasiu și orice afecțiune la nivelul gurii, gâtului și dinților nu se recomandă consumul de oțet de mere.