Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Prăjitură moale și delicată (cu brânză dulce și gem) – Prăjitură de casă (cu aluat sfărâmicios)
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1 ou
- Vanilie
- 120 g unt
- 350 g făină
- 100 g zahăr
- 1 praf de sare
- 4 linguri apă rece
- 1 linguriță praf de copt
- Un sfert linguriță turmeric (pentru culoare; opțional)
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 2 ouă
- Vanilie
- 100 g zahăr
- >1,5 linguri griș
- 400 g brânză de vaci
Alte ingrediente necesare:
- 200 g fructe de pădure sau stafide sau gem
Mod de preparare:
Amestecăm făina cu praful de copt ș turmericul. Cernem totul într-un bol mare, adăugăm sare, zahăr și zahăr vanilat și amestecăm. Adăugăm bucățelele de unt rece și amestecăm cu mâna până obținem un aluat sfărâmicios.
Încorporăm oul amestecând cu o furculiță. Adăugăm și un pic de apă rece și frământăm până obținem un aluat omogen. Împărțim aluatul în două părți, una un pic mai mare decât cealaltă. Transferăm în pungi și dăm la congelator pentru 40 de minute.
Pentru umplutură, amestecăm brânza cu ouăle, zahărul, vanilia și grișul. Mixăm cu un blender vertical, până la omogenizare.
Tapetăm o tavă de 23×23 cm cu hârtie de copt. Scoatem bucata mai mare de aluat din frigider și îl dăm prin răzătoare direct în tavă. Întindem umplutura de brânză deasupra.
Peste umplutură putem pune fie gem, fructe uscate sau fructe de pădure congelate amestecate cu 1 lingură de făină. Acoperim totul cu aluatul rămas, pe care îl dăm prin răzătoare direct în tavă.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!