Păpădia este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante: conține principii amare care au o acțiune favorabilă asupra ficatului obosit și îl tonifică. În curele de curățare a organismului de toxine, păpădia se află la loc de cinste.
Putem profita de proprietățile sale terapeutice nu doar în sezonul cald, ci și iarna, când o găsim ca plantă uscată în magazinele tip Plafar sau cele cu produse naturiste.
Păpădia are capacitatea de a stimula activitatea rinichilor și intestinelor, având un rol esențial în eliminarea toxinelor. Acțiunea sa terapeutică este recomandată în toate afecțiunile în care există dereglări glandulare.
Administrată corespunzător, păpădia crește diureza, mărește secreția glandulară și normalizează circulația sângelui.
Cură cu decoct de păpădie
Această cură are rolul de a purifica organismul, de a ajuta considerabil la normalizarea circulației sângelui și a ritmului cardiac și este adjuvant valoros în ciroza hepatică, cistită și în dereglări ale glandei tiroide. De asemenea, decoctul joacă un rol și în eliminarea calculilor renali și este recomandat de către specialiști drept un bun diuretic.
Se adaugă 2 linguri de rădăcină de păpădie uscată și mărunțită la 250 ml de apă. Se fierbe pe fic mic 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă.
Se filtrează și se păstrează la frigider cel mult 2 zile. Se administrează 2 linguri de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă principală. Cura durează 3 săptămâni după care se ia o pauză de 1 săptămână. După pauză, cura se poate relua.
Extract fluid din păpădie și hrean
Extractul fluid din păpădie și hrean purifică organismul și este recomandat mai ales persoanelor care suferă de bronșită cronică, afecțiuni reumatice sau boli intestinale.
Se adaugă 100 grame de rădăcină de păpădie uscată într-un litru de apă și se lasă la fiert până lichidul scade la jumătate, după care se adaugă și 10 grame de hrean ras. Se lasă la răcit, se filtrează și se poate păstra cel mult 5 zile la frigider.
Se administrează 4 linguri de 3 ori pe zi, timp de 7 zile.
Elixir de păpădie și plante
Cele 4 plante folosite la prepararea elixirului contribuie la sănătatea întregului organism: fluidizează sângele, tonifică sistemul nervos și cel muscular etc, combate stările de greață și indigestie, ameliorează simptomele inflamațiilor gastrice.
Ingrediente necesare: 30 grame rădăcină de pătrunjel, 15 grame rădăcină de ghimbir, 15 grame rădăcină de lemn dulce, 2 litri de apă și 30 grame de rădăcină de păpădie.
Plantele se pun într-un vas emailat și se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se toarnă apa, se pune pe foc și se fierbe până lichidul scade la jumătate. Se strecoară și se păstrează la frigider.
Se administrează 50 ml de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. Cura durează 1 săptămână.