Varza murată este o legumă lacto-fermentată, o „explozie” de probiotice cunoscute drept bacterii bune, care au grijă de flora intestinală și întăresc sistemul imunitar.
Pentru a ne întări sistemul imunitar, putem consuma mai des acest aliment aparent banal, dar care are uriașe beneficii pentru sănătate. Fermentarea sporește conținutul de vitamina C al verzei, care favorizează activitatea globulelor albe, micii „soldați” ai sistemului imunitar.
Remediu pentru întărirea imunității
Varza (mai ales cea roșie) este mai bogată în vitamina C decât portocalele și are puține calorii, multe substanțe cu efect antioxidant, potasiu, calciu și magneziu. Toate acestea o recomandă ca remediu pentru întărirea imunității.
Varza murată este foarte bună și pentru bolnavii cu infecții respiratorii deoarece susține și grăbește procesul vindecării.
Ajută în tratamentele cu antibiotice de sinteză
Varza murată se recomandă persoanelor care iau antibiotice de sinteză deoarece restabilește flora tubului digestiv și contracarează efectul imunosupresor al acestor medicamente.
Bacteriile prietenoase din varză sunt un ajutor prețios în timpul tratamentelor cu antibiotice deoarece previn instalarea candidei și deficiențele imunitare care apar după astfel de terapii medicamentoase.
Ameliorează bolile autoimune
Varza roșie conține uriașe cantități de vitamina C și pigmenți care ajută sistemul imunitar să se autoregleze, astfel diminuând intensitatea proceselor autodistructive.
Cum se consumă varza murată?
boli autoimune – 300 grame de varză roșie murată pe zi, în timpul meselor principale, în cure de 3 luni
întărirea sistemului imunitar, infecții respiratorii – se poate prepara ca salată, împreună cu nuci și morcov ras, varză de Bruxelles; se consumă măcar 3 zile pe săptămână, 400 grame pe zi