Prăjitură cu gem de caise, brânză dulce și bezea – Prăjitură de casă „Rakoczi”
Ingrediente necesare:
- 350 g făină
- 200 g unt la temperatura camerei
- 100 g zahăr pudră
- 12 g praf de copt
- 1 gălbenuș de la un ou mai mic
- 1 lingură smântână
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 500 g gem de caise
Ingrediente necesare pentru stratul cu brânză:
- 1 kg brânză de vaci
- 100 g griș
- 2 linguri smântână
- 3 gălbenușuri
- 200 g zahăr tos
- 50-60 g stafide înmuiate
- 30 ml esență de rom
- 1 praf de sare
- Coaja rasă de la 1 lămâie
Ingrediente necesare pentru bezea:
- 4 albușuri
- 200 g zahăr tos
Mod de preparare:
Pentru aluat, punem făina într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, praful de copt și amestecăm cu mâna. Adăugăm untul și amestecăm din nou până obținem o consistență nisipoasă (1-2 minute). Încorporăm și smântâna, gălbenușul și coaja rasă de lămâie. Frământăm un aluat moale, omogen și ușor de modelat.
Învelim aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30-35 de minute.
Între timp, pregătim umplutura cu brânză. Trecem brânza printr-o sită sau o mixăm cu mixerul de mâna timp de câteva minute. Adăugăm sarea, coaja de lămâie, grișul, gălbenușurile, stafidele (înmuiate în rom), zahărul, smântâna și amestecăm foarte bine. Dăm la frigider.
Scoatem aluatul din frigider, pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Presărăm și aluatul cu un pic de făină și îl întindem la mărimea tăvii. Noi am folosit o tavă de 32*22 cm. Transferăm aluatul în tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Înțepăm aluatul din loc în loc, cu o furculiță.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190 grade, timp de aproximativ 12-14 minute. Ungem blatul fierbinte cu gem, lăsăm deoparte timp de 5 minute după care întindem și umplutura de brânză deasupra. Dăm tava înapoi la cuptor, pentru încă 14-15 minute.
Între timp, punem albușurile în vasul mixerului. Începem să mixăm până obținem o spumă, după care adăugăm treptat, în 4 tranșe, zahărul. Mixăm continuu până obținem o spumă tare și lucioasă.
Punem spuma de albușuri într-un poș și transferăm peste stratul de brânză, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Punem și mici porții de gem în spațiile dintre spuma de albușuri.
Dăm tava înapoi la cuptor, la 150 de grade, pentru încă 20-22 de minute. Lăsăm prăjitura să se răcească după care o putem porționa și servi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!