Păpădia este o plantă care are capacitatea de a regla nivelul de colesterol, de a trata alergiile, de a detoxifia ficatul, de a stimula producția de bilă și este de mare ajutor pentru femeile însărcinate sau aflate în menopauză.
Păpădie – Beneficii, proprietăți
Pentru îmbunătățirea funcției ficatului și pentru detoxifierea acestui organ, se recomandă frunzele crude de păpădie, sub formă de salată, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.
Pentru a ameliora eczemele, arsurile infectate și psoriazisul, se recomandă cataplasme cu frunze zdrobite de păpădie.
Pentru efect antidiabetic, depurativ, laxativ, aperitiv, colagog și hipocolesterolemiant, se recomandă tinctura de păpădie, câte 1 linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă de 3-4 ori pe zi.
Sirop de păpădie – Ingrediente, mod de preparare, mod de consum
Aveți nevoie de 3 L de apă, 4 portocale tăiate felii, 4 lămâie tăiate felii și 400 flori galbene de păpădie.
Toate ingredientele se amestecă și se lasă deoparte 24 de ore. Ulterior, se adaugă și 2 căni de zahăr și se fierbe totul 30 de secunde.
Când amestecul devine gros ca un sirop, se ia de pe foc și se transferă în borcane sterilizate.
Siropul se folosește pentru a trata tusea persistentă, bronșita și răceluli comune.
Ceai de păpădie – Mod de preparare
Se amestecă rădăcinile uscate și tocate de păpădie cu frunze de păpădie. Se ia 1 linguriță din acest amestec și se pune într-un pahar cu apă. Se fierbe 20 de minute, se consumă de 3 ori pe zi.