În cazul în care urmează să suferi o intervenție chirurgicală, îți venim de ajutor cu un ghid complet: tot ce trebuie să faci în perioada preoperatorie și postoperatorie.
Sigur ai câteva întrebări care te apasă: cum te pregătești, cum va decurge ziua operației, de ce pot fi operațiile uneori amânate cu câteva zile etc.; hai să spulberăm toate fricile nejustificate!
Te-ai dus la medicul de familie care te-a trimis la medicul specialist pentru analize și s-a ajuns la concluzia că singura rezolvare este operația. Acum începe panica, te iau gândurile și spaimele care, probabil, sunt nejustificate.
Până la operație, în timpul ei și după, lucrurile se fac cu cap, cu grijă și atenție
Primul pas: pregătirea pacientului
La consultație, te vei întâlni cu medicul care te va opera. Este normal să vă cunoașteți reciproc; îți va explica pe înțelesul tău totul, cu răbdare. Este datoria lui să-ți spună cum vor decurge lucrurile, care sunt opțiunile. Este momentul pentru a pune întrebări și pentru a primi lămuriri, înainte de a-ți da consimțământul pentru intervenție.
Dacă nu-ți place de medic, dacă psihologic nu te simți confortabil cu el și nu îți inspiră încredere, te poți duce la altul. Atât încrederea în chirurg cât și componenta psihologică sunt importante: contează enorm în vindecare și recuperare, mai ales dacă ești printre cei care se tem extrem de mult de operații.
Pasul doi: internarea
Te internezi, ți se repetă analizele și în ziua următoare e operația. Te întrebi dacă ai voie să mănânci, să bei, cu cât timp înainte e ultima masă și ce ai voie să mănânci?
Lucrurile stau așa: dacă nu mănânci și nu bei apă o lungă perioadă înainte de operație, o să-ți dăuneze: o să ajungi pe masă deshidratat și fără energia necesară funcțiilor minime ale organismului.
Răspunsul la întrebare: în ziua de dinaintea operației poți să ai 3 mese ușor digerabile: fără grăsime și prăjeli. În seara dinaintea operației te hidratezi așa cum o faci de obicei. Cu două ore înainte de operație nu mai bei nimic ca să nu vomiți pe masa de operație.
În funcție de intervenție, peste 12 ore ai voie atât lichide cât și hrană semisolidă, iar după 24-48 de ore poți mânca deja normal. Prin normal ne referim la mâncare ușoară, fără tocături sau fructe și legume proaspete (fermentează și te balonează).
Pasul trei: ziua operației
În dimineața cu pricina, te pregătesc și te duc în sala de operații, unde te așteaptă anestezistul. Va trebui să-ți dai acordul pentru eventualitatea în care ar fi necesare diferite manevre, precum plasarea unei sonde urinare sau realizarea unei transfuzii intraoperator în caz de sângerare.
Vei primi anestezia generală: anestezistul știe ce are de făcut, cum trebuie să combine substanțele, o face ținând cont de particularitățile fiecărui pacient (greutate, procentul de grăsime din corp, starea ficatului și rinichilor) și va avea grijă ca în timpul operației să dozeze anestezicul în funcție de parametrii tăi.
Până la sfârșitul zilei te vei putea ridica din pat ușurel și vei putea merge la baie singur. În zilele următoare, îți vei recăpăta încetișor mobilitatea și se vor relua și funcțiile fiziologice, vei scăpa de sondă.
Nu te vor ține mai mult decât este nevoie.
O mentalitate greșită este cea că după operație nu ai voie să te speli
Nu te chinui să acoperi zona operației cu folie alimentară ca să nu o atingă apa: după 48 de ore te poți spăla pentru că apa face bine: îndepărtează crustele sub care s-ar putea dezvolta o infecție și ajută la vindecare.
După 1 săptămână de la operație vei merge în ambulator ca să te cerceteze medicul care te-a operat și să vadă evoluția. În cazul în care, între timp, apar dureri, tăietura se înroșește sau dacă zemuiește, dacă ai grețuri, vărsături sau probleme de tranzit intestinal, nu trebuie să aștepți până în ziua în care ai fost programat la control: te duci imediat!