Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă atunci când dormi? Ai crede că nimic, că pur și simplu dormi și tu, și creierul tău.
Așa se credea până acum 70 de ani, însă se credea greșit! Creierul nostru nu doarme, ne ține în viață și noaptea, fiind angajat într-o serie de activități necesare.
O treime din viață o dormim, ceea ce înseamnă că la o medie de 75 de ani de viață, dormim 25 de ani.
Deși pare extrem de mult, lipsa somnului ne-ar afecta negativ viața. Mai mult de atât, fără somn nici nu am putea trăi.
Somnul Non-REM
De-a lungul timpului pe care îl dormim, din 90 în 90 de minute creierul trece prin două tipuri de somn: când REM, când non-REM (de 4-5 ori pe noapte).
Imediat ce adormim, se instalează somnul non-REM, care se desfășoară în 4 etape. În prima etapă nici nu dormim, nici nu suntem treji. În a doua etapă începem să avem somnul ușor, respirația și frecvența cardiacă sunt regulate și temperatura corpului scade un pic.
În etapele trei și patru, dormim profund. Este cea mai reconfortantă și odihnitoare fază a somnului, scade un pic tensiunea, încetinește respirația și mușchii se relaxează.
Somnul REM
Oamenii de știință erau convinși, până nu demult, că cel mai odihnitor somn este acesta, cel REM. De fapt, somnul non-REM (cu toate cele 4 etape dar mai ales etapele 3 și 4) ar fi cel mai folositor organismului.
După 90 de minute de somn non-REM, ne îndreptăm spre faza REM: sistemul nervos simpatic începe să se activeze, tensiunea arterială, frecvența respirației, temperatura corpului și pulsul cresc la nivelul avut ziua.
Corpul este inert și relaxat, ochii se mișcă sub pleoape pentru că visăm. În această fază, creierul are exact aceeași activitate ca atunci când suntem pe punctul de a ne trezi.
Faza REM este cea în care visele sunt cele mai vii și cele mai emoționale. În somnul non-REM, visele sunt bazate mai mult pe concepte.
Potrivit unor oameni de știință, somnul REM permite creierului să se ocupe de situații sau emoții pe care s-ar putea să nu le întâlnim în viața de zi cu zi. Alții sunt de părere că ar putea fi o modalitate de a dezvălui amintiri sau de a procesa sentimente / emoții nedorite.
Adevărul nu-l știe nimeni cu certitudine, somnul încă are secretele lui!
În ce fază a somnului sforăim?
Potrivit studiilor, sforăitul apare în etapa a patra a somnului Non-REM, atunci când mușchii sunt relaxați și respirația devine ritmică și lentă. Cel mai rău este că, în această etapă, suntem greu de trezit.