1.Învelișul dublu
Puneți câte 2-3 semințe în gropile pregătite, la o adâncime de 4 cm.
Lăsați o distanță de 2 m între cei verzi și 1,2 m între cei galbeni.
Semănați semințele în prima parte a luni mai, nu la sfârșit pentru a da culturilor suficient timp de coacere.
Important: acoperiți culturile cu sticle de plastic, pentru a evita înghețul.
Folosiți o sticlă de 1 L cu fundul tăiat, înconjurați baza cu nisip și turnați apă caldă prin gura ei.
Deasupra primei sticle puneți o altă sticlă, de 5 L, cu fundul decupat.
Când apar primele frunzulițe, păstrați doar un lăstar, pe cel mai puternic.
După răsărire, irigați generos plantele și acoperiți-le cu sticle de 5 L și lăsați-le așa până la mijlocul lunii iunie.
2.Locul însorit
Substratul trebuie să fie unul ușor și nisipos și trebuie să cadă multă lumină pe tufe.
Când fructele vor începe să se coacă, trebuie să le umbriți ca să nu se opărească.
Folosiți ziare sau frunze de brusture în zilele caniculare.
3.Plăcuța de dedesubt
O problema majoră a culturilor cucurbitacee este putregaiul.
Cultivate în condiții răcoroase, lăstarii și fructele se putrezesc.
Pentru a evita acest lucru, puneți sub fiecare pepene câte o plăcuță sau o scândură, astfel nu se vor atinge de sol.
În plus, puteți presăra și 3 mâini de nisip la baza tulpinii principale.
4.Udarea unilaterală
Întrucât rădăcinile pătrund adânc în sol de unde își obțin apa, în zonele nordice unde apele din sol sunt doar superficiale, rădăcinile ating stratul apos și putrezesc.
Așadar, este foarte important să „obligăm” rădăcinile să crească de-a latul, prin udarea plantelor pe șanțuri săpate în mijlocul spațiului dintre rânduri.
Irigațiile sunt necesare doar atunci când căldura este foarte mare.
Pentru a evita formarea crustelor, a doua zi după irigare afânați și mulciți pământul.
5.Tăierea lăstarilor
Dacă vara este răcoroasă și scurtă, păstrați doar 5 sau 6 pepeni pe fiecare plantă.
În cazul pepenilor verzi, florile feminine se formează pe lăstarul principal care trebuie lăsat ca atare.
Tăiați doar pe cei laterali.
În cazul pepenilor galbeni, lăstarul principal se taie, deasupra frunzei 5 sau 6.
Spor la grădinărit!