Flatulenta si balonarea sunt simptome inconfortabile ale indigestiei si constipatiei.
Uneori, acestea pot chiar afecta stima de sine a unei persoane. Pentru a pune capat acestor simptome extrem de neplacute este cazul sa spuneti stop obiceiurilor nesanatoase din viata voastra.
De cele mai multe ori, balonarea, constipatia si flatulenta sunt o consecinta a stresului in exces, o dieta nesanatoasa si reducerea numarului bacteriilor bune din intestine.
Simptomele indigestiei variaza ca intensitate de la un individ la altul. Unele persoane prezinta simptome usoare cum ar fi senzatie de plenitutide deranjanta si ragaieli dupa masa, in timp ce alte persoane pot prezenta balonare, meteorism, senzatie de arsura in abdomen si dureri. Episoadele de indigestie pot trece rapid si pot reaparea frecvent, chiar zilnic.
Urmatoarele alimente contribuie la senzatia de balonare si indigestie:
Bauturile garbogazoase – elibereaza dioxid de carbon in stomac
Fasolea – contine olizaharide care se digera foarte greu. Fasolea trebuie sa fie foarte bine fiarta inainte de a fi consumata.
Produsele lactate – consumul in exces de branza, lapte, iaurt, contribuie la flatulenta si balonare. Incercati sa inlocuiti produsele lactate cu cele pe baza de soia, migdale, cocos sau seminte de in.
Mere si pere – acestea contin fibre solubile pe care multe persoane ce au un stomac sensibil le tolereaza foarte greu.
Sparanghel, broccoli si varza – trebuie consumate cu moderatie intrucat contin rafinoza, un zahar care nu este digerat decat atunci cand ajunge in intestinul gros.
Bomboanele si guma de mestecat – contin zaharuri artificiale care cauzeaza probleme gastro-intestinale
Urmatoarele alimente combat balonarea si contribuie la sanatatea sistemului digestiv:
- Otetul de cidru de mere – stimuleaza digestia prin punerea in actiune a sucurilor digestive. Adaugati numai 1-2 lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa si apoi beti continutul
- Ananasul – contine proteine – enzime digestive care previn balonarea si imbunatatesc digestia
- Ceaiul de musetel – prezinta proprietati anti-inflamatoare, carminative si antispasmodice, relaxeaza tesuturile corpului, relaxeaza muschii si reduce stresul – una dintre principalele motive ale balonarii
- Patrunjelul – patrunjelul natural este mai mult dect recomandat celor care sufera de indigestie si halitoza. Este un diretic natural care reduce disconfortul cauzat de balonare si flatulenta
- Lamaile – bogate in vitamina C, lamaile reduc balonarea. Apa calduta cu lamaie este un remediu excelent pentru reducerea balonarii, flatulentei si imbunatatirea digestiei
- Papaya – papaya contine papaina, o enzima digestiva care reduce gazele si senzatia de balonare.
De asemenea, papaina distruge microorganismele care cauzeaza balonare
- Ghimbirul – ghimbirul este exceptional in reducerea problemelor gastro-intestinale. Puteti adauga ghimbir in mancare pe post de condiment, sau va puteti face propriul ceai de ghimbir.
- Ceaiul de menta – studiile arata ca ceaiul de menta este un remediu excelent pentru tratarea colonului iritabil si pentru relaxarea muschilor din tractul digestiv
- Seminte de chimen – acestea detin proprietati carminative care stimuleaza bacteria sanatoasa din intestine si reduc rapid senzatia de balonare
Reguli alimentare impotriva balonarii
20 de minute dedicate mesei
Indiferent de cat de grabita este viata cu noi sau de cat de intens este ritmul pe care ni-l impunem, hrana trebuie mestecata bine. In acest timp furculita, cutitul sau lingura trebuie lasate pe masa. Astfel, misiunea stomacului de a digera se simplifica, cresc sansele ca o buna parte din vitaminele si mineralele din alimente sa fie absorbite si scade riscul balonarii.
Cateva vizite la medicul dentist pentru rezolvarea problemelor danturii, acolo unde este cazul, reprezinta un alt pas important pentru a avea o digestie corecta si chiar pentru a avea o inima sanatoasa (se stie ca multe dintre infectiile dentare netratate la timp saboteaza sanatatea organelor vitale).
Bauturile carbogazoase inofensive din punct de vedere caloric precum apa minerala sau sifonul ori cele ce au calorii precum sucurile sau berea trebuie evitate de persoanele care au probleme cu balonarea. De asemenea, lichidele nu trebuie consumate in timpul mesei.
Un ceai digestiv doar din plante ecologice, caldut poate avea efecte extrem de benefice, pe termen lung.
“Pofta buna, multumim si la masa nu vorbim!” este o veche invatatura pe care fiecare dintre noi a auzit-o cel putin o data in copilarie. Chiar si in secolul vitezei, acest comportament trebuie respectat. Vorbind, se ingereaza pe langa bolul alimentar si aer. Deci, tacerea mai scade un termen in ecuatia balonarii.
Pentru a evita riscul abdomenului umflat, fructele trebuie consumate intre mese, pe stomacul gol, si nu la sfarsitul mesei, pe post de desert.
Introducerea cerealelor integrale neindulcite in dieta zilnica este un pas important pentru mentinerea tranzitului intestinal la cote optime.
O ora de mers pe jos zilnic, masaj abdominal efectuat de catre un specialist, evitarea meselor tarzii, slabirea, cure de detoxifiere anuale, clisme – sunt cateva cai pentru a avea un abdomen plat.
SURSA: thehealthguide.org