În afară de aspect, grăsimea abdominală este și extrem de periculoasă: potrivit cercetărilor, există o legătură strânsă între această grăsime și diabetul zaharat tip 2 și boala cardiovasculară. Astfel, pierderea grăsimii abdominale are beneficii semnificative pentru sănătatea noastră.
Ne putem contoriza grăsimea de pe burtă prin măsurarea taliei cu un centimetru. În cazul bărbaților, dacă este mai mare de 102 cm și, în cazul femeilor, dacă este mai mult de 88 cm, indică obezitatea abdominală.
Să vedem acum cele mai eficiente metode naturale de a scăpa de grăsimea de pe burtă
1. Evitarea zahărului, sucurilor îndulcite cu zahăr
Consumul acestor tipuri de alimente duce la creșterea în greutate. Potrivit studiilor, zahărul adăugat are efecte dăunătoare unice asupra sănătății metabolice. Consumat în exces, mai ales din cauza conținutului de fructoză, poate duce la creșterea grăsimii abdominale dar și la depunerea grăsimii în ficat.
Zahărul este format din părți egale de fructoză și glucoză. Atunci când consumăm mult zahăr, ficatul primește prea multă fructoză și o transformă în grăsime. Acest lucru duce la creșterea grăsimii abdominale și hepatice.
Acest tip de grăsime duce la insulinorezistență, care este principala cauză de diabet zaharat tip 2.
Atenție! Zahărul sub formă lichidă este și mai rău. Creierul nu recunoaște lichidele ca fiind alimente și nu le contorizează ca și calorii.
2. Creșterea aportului de proteine
Proteinele sunt foarte importante atât pentru scăderea în greutate, cât și la evitarea reîngrășării. Ne ajută și la reducerea grăsimii abdominale și este recomandat să creștem consumul de proteine la 25-30% din numărul de calorii, să consumăm proteine de bună calitate: cele din pește, ouă, carne, lactate, nuci și legume.
3. Reducerea aportului de glucide
Numeroase studii au demonstrat că atunci când se reduce consumul de glucide, apetitul alimentar scade și începe procesul de slăbire.
Recomandarea este să evităm glucidele rafinate precum bomboanele, zahărul dar și pâinea albă. Indicat este să consumăm alimente bogate în fibre deoarece acestea ne ajută să scădem în greutate.
Atenție! Tipul de fibre este foarte important: doar fibrele solubile au un efect benefic asupra greutății.
Fibrele solubile sunt cele care, amestecate cu apă, formează un gel care stă mai mult timp în intestin și încetinește mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv. De asemenea, poate încetini digestia și absorbția nutrienților.
Rezultatul final? Reducerea poftei de mâncare și prelungirea stării de sațietate.
4. Exerciții fizice în mod regulat
Sunt garanția unei vieți lungi și sănătoase. Mersul pe jos, în ritm rapid, exercițiile aerobice, înotul și alergatul pot ajuta la scăderea grăsimii abdominale. Mai mult, oferă o senzație de bine, reduce inflamația, scade nivelul de zahăr din sânge și reduce și problemele asociate cu excesul de grăsime abdominală.
5. Atenție la cantitate
Recomandarea este că avem grijă la ce mâncăm, dar și la cât mâncăm. Dacă nu ne măsurăm porțile, este foarte posibil fie să supraestimăm, fie să subestimăm cantitatea de alimente.
Mai mult, plănuirea meselor cu o zi înainte ne este benefică atât pentru a putea urma cu ușurință un plan alimentar, cât și pentru a ne doza corect cantitatea de mâncare.
Grăsimea abdominală este legată de un risc crescut de boală. Majoritatea persoanelor pot reduce acest tip de grăsime prin schimbarea stilului de viață, printr-o alimentație corectă (fără zahăr), cât și prin evitarea sedentarismului.