Chiar dacă te simți bine, se recomandă să-ți faci analizele medicale regulate pentru a putea evita problemele de sănătate pe viitor. Când ajungi la 40 de ani, există unii factori de risc care pot contribui la anumite boli, inclusiv de inimă, accident vascular cerebral, cancer, boli de rinichi și diabet. Din punct de vedere al costurilor, medicina preventivă, bazată pe dovezi, ste eficientă și reduce riscul de boli.
De exemplu: singura modalitate de a afla dacă ai tensiune arterială crescută este să o verifici în mod regulat. Atât nivelul ridicat de zahăr din sânge cât și nivelul ridicat de colesterol pot să nu aibă simptome în stadiile incipiente însă un simplu test de sânge poate verifica aceste afecțiuni.
În cazul în care ai diabet zaharat, probleme cu rinichii, boli de inimă sau alte afecțiuni, va fi necesar să ți se verifice tensiunea arterială mai des, cel puțin o dată pe an. După vârsta de 40 de ani, și colesterolul trebuie verificat la fiecare 5 ani dacă există factori de risc pentru boli coronariene.
În ceea ce privește înălțimea, greutatea și indicele de masă corporală, acestea ar trebui verificate la fiecare examen. În funcție de circumstanțele tale individuale, medicul poate să efectueze și o electrocardiogramă pentru a verifica bolile de inimă, și teste de sânge pentru a depista boli tiroidiene, anemie sau probleme hepatice.
Femeilor cu vârsta peste 40 de ani se recomandă o mamografie la fiecare 1 până la 2 ani iar pentru cele care au un istoric familial, se recomandă mamografiile anuale, începând de la o vârstă mai mică decât la care a fost diagnosticat cel mai tânăr membru al familiei.
Depistarea cancerului de col uterin ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani. După primul test, femeile între 30 și 65 de ani ar trebui supuse unui test Papanicolau la fiecare 3 ani sau test HPV la fiecare 5 ani. De asemenea, în cazul în care există antecedente familiale puternice de cancer de colon sau oilipi, re recomandă efectuarea colonoscopiei mai des.
Tuturor femeilor trecute de 40 de ani și care au fracturi li se recomandă un test de densitate osoasă întrucât ar putea exista un risc de osteoporoză.
În ceea ce privește bărbații, se recomandă examinarea fizică anuală pentru depistarea cancerului testicular. Depinzând de factorii de risc, medicul poate recomanda și testări pentru cancer de piele, cancer oral, boli cu transmitere sexuală și abuz de alcool. Nu se recomandă mai mult de 10 băuturi alcoolice pe săptămână și mai mult de 4 băuturi standard pe zi. De asemenea, în cazul în care există o afecțiune care se poate agrava prin consumul de alcool, se recomandă încetarea completă de consum.
Medicul poate verifica pielea pentru semne de cancer, mai ales dacă există un risc ridicat: persoanele care au un risc crescut de cancer de piele sunt cele care au avut cancer de piele înainte, cele care au rude apropiate cu cancer de piele sau cele care au un sistem imunitar slăbit.
Analizele medicale regulate sunt extrem de importante, mai ales după vârsta de 40 de ani, întrucât majoritatea bolilor nu prezintă simptome decât atunci când trec într-un stadiu avansat, din păcate.
Pornind de la condițiile individuale de sănătate, medicul va stabili de ce teste este nevoie și cât de des trebuie făcute. În general, aceste examene medicale te vor ajuta să te menții într-o stare bună de sănătate pe tot parcursul vieții.