Prin index glicemic ne referim la capacitatea unui aliment de a ne „ataca” glicemia. Indicele glicemic reprezintă diferența dintre timpul necesar pentru a se absorbi glucoza pură în sânge și timpul necesar pentru a se absorbi hidrații de carbon dintr-un aliment. Cu cât acest index este mai ridicat, cu atât pancreasul este mai intens solicitat în producerea unei cantități mai mari de insulină.
Diabeticii sau persoanele care țin o cură de slăbire pot consuma fructe atâta timp cât respectă cantitățile permise, cu scopul menținerii sub control a zahărului din sânge. Aceste persoane ar trebui să aleagă fructe cu indice glicemic scăzut.
Să vedem care sunt aceste fructe:
Merele
Merele au un conținut generos de pectină, o fibră solubilă care are proprietăți antiinflamatorii și îmbunătățește funcțiile intestinale, reglează zahărul din sânge. Merele au un indice glicemic de 35 și 23 de kilocalorii la 100 de grame.
Fructele de pădure
Zmeura, căpșunile, fragii, murele, coacăzele: toate au un indice glicemic situat între 22-25 și oferă 26 kilocalorii la fiecare 100 de grame. De asemenea, se mândresc cu un conținut important de antioxidanți, întăresc sistemul imunitar și previn posibilele afecțiuni oculare la care sunt expuși persoanele cu diabet.
Perele
Grație conținutului de fibre solubile, perele previn pofta de dulce, reduc colesterolul și senzația de foame; perele au un indice glicemic 30 și 43 de kilocalorii la 100 de grame.
Prunele
Datorită conținutului de fibre și efectului de stimulare a digestiei și a metabolismului, prunele scad nivelul colesterolului. Au un indice glicemic de 35 și 38 kilocalorii la 100 grame.
Grapefruitul
Grapefruitul conține o substanță numită naringerină care ajută la creșterea sensibilității corpului la insulină și la menținerea unei greutăți corporale în limite normale. Indicele glicemic este de 26 și oferă 30 de kilocalorii la 100 grame.
Avocado
Fructul de avocado conține potasiu, un element extrem de important pentru bolnavii de diabet.
Antioxidanții din avocado îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și contribuie la scăderea naturală a nivelului de zahăr din sânge. Indicele glicemic este de doar 10 și oferă 160 kcal / 100 g.
Cireșele
Atât cireșele cât și căpșunile dau senzația de sațietate și curăță organismul de toxine, totul grație conținutului de fibre. Au un efect puternic antiinflamator și previn bolile cardiovasculare, diabetul și unele forme de cancer. Indice glicemic 25, 47 kcal / 100 g.
Lămâile
Lămâie sunt foarte bogate în vitamina C și cresc absorbția fierului în organism, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și îmbunătățesc digestia. Fructul are un indice glicemic de 20 iar sucul de lămâie are 7 kcal la 100 g.
Piersicile
Piersicile conțin și ele fibre alimentare care împiedică asimilarea grăsimilor saturate, iar aportul masiv de vitamina A previne oxidarea colesterolului rău și depunerea sa pe pereții vaselor de sânge. Au un indice glicemic de 26 și 37 kilocalorii / 100 grame.