Cu toate că diabetul și alcoolul nu merg neapărat împreună, pacienții cu diabet nu trebuie neapărat să renunțe la alcool din cauza acestei afecțiuni. Într-adevăr, alcoolul are un efect direct asupra glicemiei, dar cu puțină grijă, și diabeticii pot savura liniștiți un pahar de alcool. Pentru cei care doresc să se abțină, există și substituite de alcool.
Diabetul și alcoolul – Recomandări
Ghidurile restricționează consumul la 2 unități pentru femei și 3 unități pentru bărbați. Persoanele care suferă de diabet pot consuma alcool, însă este important de știu că diferite tipuri de alcool afectează glicemia în diferite moduri, în funcție de numărul de carbohidrați conținuți.
Berea, de exemplu, are tendința de a crește glicemia, cu precădere dacă se consumă mai mult de un pahar. Pe de altă parte, vinurile conțin mai puțini carbohidrați, de regulă, așadar efectul de creștere a glicemiei va fi mai puțin pronunțat.
Tăriile precum romul, whiskey, ginul sau vodka nu conțin mulți carbohidrați și nu ar trebui să crească glicemia. Dacă se combină cu alte ingrediente, va trebui luat în considerare carbohidrații conținuți în acestea.
Atenție! În urma unui consum de alcool exagerat, există o tendință de prăbușire a glicemiei la distanță, mai ales peste noapte.
Mulți pacienți cu diabet spun că în urma consumului de alcool glicemia scade. Diabeticii care urmează tratament antidiabetic, mai ales insulină, trebuie să știe asta și să-și ajusteze dozele pentru a evita hipoglicemia. Această problemă trebuie discutată cu medicul diabetolog.
Întrucât alcoolul are un număr mare de calorii, în cazul persoanelor la dietă se va limita consumul. Poate afecta inima, pancreasul, ficatul, chiar și pielea. Datorită faptului că diabeticii sunt mai predispuși la afecțiuni organice, alcoolul ar trebui restricționat.
Pacienții care au diabet nu prea pot bea așa cum o făceau înainte. Consumul de alcool crește semnificativ riscul de hipoglicemie. În cazul în care diabetul este bine controlat, o cantitate moderată de alcool poate fi bună în timpul sau la puțin timp după masă. Chiar dacă se consumă alcool, glicemia nu va fi influențată în scurt timp, însă se recomandă precauție.
Cum îți va afecta alcoolul glicemia
Evită să consumi alcool pe stomacul gol, deoarece în acest fel cantitatea de alcool din sânge va crește rapid. De asemenea, evită să consumi alcool în mod constant și susținut și nu înlocui niciodată mesele cu alcool. Toate aceste lucruri cresc riscul de hipoglicemie.
Așa cum am spus mai sus, diferite tipuri de băuturi alcoolice afectează glicemia în moduri diferite. Un alt factor important este și cantitatea consumată: un simplu pahar de aproximativ 330 ml de bere sau 200 ml de vin poate să nu aibă un efect uriaș asupra glicemiei.
Dacă vei consuma mai mult de un pahar, glicemia va avea tendința de a crește, iar acest efect îl vor avea mai ales vinurile, berea și lichiorurile.
Cu toate acestea, alcoolul inhibă transformarea proteinelor în glucoză la nivel hepatic, ceea ce înseamnă că riști că faci hipoglicemie imediat ce glicemia începe să scadă.
Dacă vei consuma mai mult alcool decât menționat mai sus, te poți aștepta la o creștere glicemică după care la o scădere glicemică la câteva ore diferență, mai ales când dormi. Dacă urmezi un tratament cu insulină, trebuie să acorzi mare atenție hipoglicemiei.
Notă: fiecare persoană va avea o reacție ușor diferită la băuturile alcoolice, motiv pentru care se recomandă testarea glicemiei pentru a afla reacția proprie.
Alcool și diabet – Combinație periculoasă?
Consumul exagerat de alcool este periculos pentru toată lumea iar atunci când cantitatea de alcool este mare, crește și riscul de hipoglicemia. În cazul în care se consumă o cantitate mare de alcool, se recomandă și un consum considerabil de carbohidrați precum pizza sau chipsuri. Cu toate acestea, cel mai bine este să eviți un consum exagerat de alcool.
Simptomele de beție sunt, oarecum, similare celor de hipoglicemia, ceea ce duce la o confuzie extrem de periculoasă. Dacă ai consumat alcool, riscul de hipoglicemia se menține până la 16 ore sau chiar mai mult, după ce te-ai oprit. O parte esențială a managementului diabetului în această situație este monitorizarea atentă a glicemiei.
Consumul de alcool și pacienții cu diabet – Alte pericole
Consumul regulat și exagerat de alcool poate crește tensiunea arterială. De asemenea, băuturile alcoolice conțin și calorii și pot duce și la creștere în greutate. Nu în ultimul rând, consumul de alcool poate exagera neuropatia.
Băuturile sărace în alcool și carbohidrați sunt o mai bună opțiune decât băuturile alcoolice standard, dar pericolele tot există. Adesea, alcoolul este amestecat cu băuturi răcoritoare dulce, motiv pentru care poate apărea pericolul creșterii glicemiei.
Concluzie?
În ceea ce privește pacienții cu diabet, consumul moderat de alcool nu reprezintă o problemă. Unele băuturi alcoolice (precum vinul) pot oferi și beneficii, dar asta nu înseamnă că pacienții trebuie să se apuce de băut.