Ai observat că ai o aluniță care și-a schimbat un pic forma și te îngrijorezi din această cauză? Să vedem cum verificăm corect alunițele, cum le recunoaștem pe cele suspecte și ce putem face pentru a preveni un cancer de piele.
Tipuri de cancer de piele
Există mai multe tipuri de cancer de piele. În ceea ce privește cele mai grave tumori, vorbim de melanom.
Melanomul are o evoluție rapidă și apare în urma creșterii necontrolate a celulelor care pigmentează pielea, celule numite melanocite.
Ca să evităm să ajungem până la melanom, cel mai simplu este să fim atenți la alunițe, și există o regulă extrem de clară de urmărire a lor. Prescurtarea folosită la nivel internațional este formată din literele A B C D E. Să vedem ce înseamnă fiecare literă:
A – Asimetrie
O aluniță obișnuită și fără probleme este una simetrică. Atunci când devine asimetrică, este un semnal de alarmă.
B – Borduri (marginile alunițelor)
Bordurile regulate sunt o caracteristică a alunițelor obișnuite care nu cauzează probleme. Borduri neregulate sunt un semnal de alarmă.
C – Culoare
Alunițele obișnuite și fără probleme au o culoare uniformă, aceeași nuanță (de regulă, o nuanță maronie).
Alunițele care ne dau semnale de alarmă au culori modificate: zone de maro mai deschis, zone de maro mai închis, negru chiar sau zone mai albicioase. Aceste schimbări de culoare ar trebui să ne trimită la medic.
D – Diametrul
Cu cât o aluniță este mai mare, ne poate da semnale de alarmă.
E – Evoluția
O aluniță mică crește mult într-un timp foarte scurt este tot un semnal de alarmă.
De ce apare cancerul de piele?
Melanomele se dezvoltă pe alunițe atipice, pe cele care nu respectă regulile de mai sus. Cancerul de piele are drept cauze:
- expunerea la radiații ultraviolete
- factori genetici
- bronz artificial (expunerea la solar)
- arsuri solare (chiar și cele din copilărie)
Ce faci dacă observi că o aluniță este diferită de toate celelalte?
Dacă observi că o aluniță este diferită de toate celelalte, trebuie să mergi la medicul dermatolog. El este specialistul care se ocupă de tot ce ține de sănătatea pielii și cel care va analiza toate alunițele de pe corp, cu ajutorul unui dermatoscop (un aparat care seamănă cu scanerul de produse din magazine).
Cum putem preveni cancerul de piele?
Vestea bună este că cancerul de piele se poate preveni. Chiar dacă ne place să stăm de dimineață până seara la soare, nu este bine deloc. Crema cu factor de protecție este singura care te protejează de razele ultraviolet UVA și UVB, implicit de cancer. Așadar, trebuie folosită indiferent de anotimp.
Este important să alegi una cu un factor de protecție cât mai ridicat (SPF 50). De asemenea, pentru a te asigura că produsul îți oferă protecție și împotriva UVA, uită-te pe ambalaj: trebuie să apară scris UVA încercuit sau termenul „spectru larg”.
Fii cu ochii pe pielea ta
Ascultă toate sfaturile date de medic, folosește crema cu factor de protecție și dacă apar pete suspecte pe piele sau dacă ai alunițe care își schimbă culoarea, dimensiunea sau încep să sângereze, mergi imediat la medic.
Important!
Melanomul are șanse mari de vindecare dacă este descoperit la timp!
În cazul în care nu ai nicio problemă, tot ar trebui să mergi la un control dermatologic preventiv o dată pe an. Poți face asta și cu bilet de trimitere de la medicul de familie.