Prediabetul negestionat sau incorect tratat se transformă incredibil de repede în diabet de tip II. În schimb, se poate preveni sau se poate scăpa de el printr-o atenție sporită la dietă, mișcare și prin pierderea kilogramelor în plus.
Există o serie întreagă de alimente, băuturi și condimente chiar, care au un indice glicemic scăzut și pe care e bine să le introduci în dietă, ca alternative sănătoase la carbohidrați și la zahăr. Aceste alimente nu-ți vor crește glicemia.
Avocado
Avocado are un indice glicemic scăzut și un conținut ridicat de grăsimi sănătoase care contribuie la reducerea riscului de sindrom metabolic. De asemenea, conține și acizi grași mononesaturați și polinesaturați și îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Pește (somon, păstrăv, ton, macrou)
Proteinele din pește nu au un impact asupra nivelului de zahăr din sânge. Mai mult, sporesc sațietatea.
Frunze verzi
Frunzele verzi precum salata, spanacul și varza au un indice glicemic scăzut și sunt bogate în fibre, magneziu și vitamina A, nutrienți care ajută la scăderea glicemiei.
Ouă
Datorită faptului că au o cantitate mai mare de colesterol, ouăle sunt pe lista alimentelor cu reputație proastă. Însă consumul de ouă nu pare să le facă rău persoanelor cu prediabet: la fel ca toate sursele de proteine pure, ouăle sunt și ele inofensive deoarece au un indice glicemic zero și țin de foame.
Ceea ce este periculos pentru glicemie este ce punem lângă ele. Recomandat este să ne rezumăm doar la ouă fierte tari, dar nu zilnic și nu în cantități mari.
Notă: alimentele cu un indice glicemic scăzut cresc și ele glicemia, însă mai lent și într-o măsură mai mică decât alte alimente.
Leguminoase
Năutul, lintea, fasolea și mazărea sunt bogate în nutrienți și au un indice glicemic scăzut. Mai mult, sunt bogate și în fibre, care ajută la evitarea creșterii glicemiei, încetinind descompunerea alimentelor.
Cereale integrale
Alimentele din cereale integrale sunt recomandate în locul celor din cereale procesate sau rafinate, pentru că au un indice glicemic scăzut. Renunță la făina albă și optează pentru pâine și paste integrale, ovăz, quinoa și orez brun.
Fructe cu coajă lemnoasă
Aproape toate fructele cu coajă lemnoasă au un indice glicemic scăzut, însă al migdalelor este estimat la 0. Consumul de migdale crește sensibilitatea la insulină la cei cu prediabet. Poți ronțăi și fistic sau nuci.
Iată și alte alimente, băuturi și condimente cu indice glicemic scăzut:
- ghimbir
- turmeric
- cafea neagră simplă
- ceapă
- usturoi
- ciuperci
- chia
- oțet din cidru de mere
- dovlecei
- țelină
- mure
- afine
- cireșe amare
- cacao
- scorțișoară