Hernia este inghinală deoarece se manifestă în zona inghinală, la confluența dintre partea inferioară a abdomenului și coapsă. Apare ca urmare a unei slăbiciuni a mușchilor din partea inferioară a abdomenului.
Să intrăm un pic în detalii: intestinele sunt protejate de 3 straturi, primul fiind o membrană subțire (peritoneu), al doilea este alcătuit din mușchii abdominali și al treilea este pielea. Hernia se formează atunci când intestinele și peritoneul împing mușchii și apare o umflătură sub piele.
Această umflătură poată să apară fie doar pe o parte, fie pe ambele părți, și este mai frecvent întâlnită la bărbați. De asemenea, poate să apară la orice vârstă și din diverse cauze:
presiune prea mare pe pereții abdominali (prin diferite activități: tusea pe o perioadă lungă de timp, ridicarea de greutăți mari, excesul ponderal sau forțarea la toaletă)
un copil se naște cu hernie inghinală
Hernia inghinală, această umflătură, este imposibil de ratat, doar că apare și dispare în funcție de efort și poziție, mai ales la început.
Nu toate herniile inghinale au simptome sau sunt cazuri în care simptomele apar și dispar. La fel de posibil este să apară doar în timpul unor activități.
De exemplu, la copii umflătura pare mai mare atunci când plâng și este posibil să dispară atunci când dorm (sunt în poziție orizontală și nu depun efort). Hernia inghinală indirectă poate să nici nu fie simțită la atingere, deoarece poate sta ascunsă în spatele fibrelor musculare.
Hernie inghinală – Simptome la adulți
- umflătură care crește în dimensiune la efort și dispare când te așezi în pat, întins
- durere bruscă în zona inghinală când faci exerciții fizice sau efort
- senzație generală de greutate, presiune, arsură sau durere în zona respectivă
- durere care poate iradia prin pelvis sau în josul piciorului
Hernie inghinală – Intervenții chirurgicale
1. Operația deschisă
Se face o incizie prin piele, în zona inghinală, chirurgul mută hernia înapoi în interiorul abdomenului după care închide peretele abdominal. Câteodată, când deschiderea este mare, va folosi o plasă din polipropilenă pentru a întări închiderea.
2. Operația laparoscopică
Se lucrează fin, se fac câteva incizii mici și se repară hernia, se pune plasa. Recuperarea este mai rapidă.
Hernie inghinală – Prevenție
Dacă hernia inghinală este congenitală, nu există metode pentru a reduce riscul. Pe de altă parte, hernia directă se poate preveni prin reducerea uzurii și a rupturii peretelui abdominal inferior, evitând toate acțiunile și situațiile care îl supun la încercări grele.
Dacă totuși ești nevoit să ridici greutăți, cere sfatul unui profesionist: te va învăța cum să ridici ceva fără să te expui unui risc. Dacă suferi de tuse cronică sau strănut, urmează tratamentele pentru afecțiunile care le provoacă.
De asemenea, dacă suferi de constipație cronică, schimbă-ți stilul de viață și dieta. Scapă și de kilogramele în plus și fă exerciții fizice pentru a-ți păstra mușchii abdominali în formă.