Ficatul face parte din aparatul digestiv și este un organ esențial, cea mai complexă uzină a organismului, îndeplinind mai mult de 500 de funcții diferite. Dintre aceste 500 de funcții subliniem secreția, excreția, filtrarea, stocarea și funcția metabolică, cele mai importante funcții.
În afară de îngălbenirea ochilor, ficatul ne avertizează și prin multe alte semne (pe piele) că ceva nu este în regulă cu el. Să vedem modificările de pe piele care sunt semne de îngrijorare!
De regulă, icterul (colorația în galben a ochilor cauzată de creșterea bilirubinei) semnalează hepatite alcoolice sau virale acute, boli hepatice infiltrative, metastaze hepatice sau ciroză hepatică. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că poate fi un simptom și în unele afecțiuni ale vezicii biliare (litiază sau colecistită acută), în anemia hemolitică, în anumite cancere ale tubului digestiv (care cauzează obstrucția / compresia căilor biliare).
Semne ale pielii care pot indica probleme cu ficatul: pete maronii pe mâini și picioare, colorația roșiatică a tălpilor sau palmelor și vânătăile.
De regulă, ficatul gras (din cauză alcoolică sau metabolică) se manifestă prin acumulări de grăsime de pe palme, tendoane sau pleoape. Aceste acumulări pot avea mărimi diferite, de la niște puncte mici precum coșurile, până la dimensiuni mai mari.
Mâncărimile de piele anunță boli hepatobiliare. Deși pare un simptom banal, scărpinatul aproape non stop lasă urme care au potențialul de a deveni răni. De asemenea, trebuie să fim atenți și la modificările care apar la unghii deoarece sunt și acestea semnele unui ficat bolnav.
În ciroza hepatică se produce o hernie ombilicală când există o acumulare mare de lichid în abdomen; de asemenea, picioarele se umflă.
Pot apărea noduli la baza degetelor sau în palme, care pot contracta articulația în timp și mâna poate căpăta un aspect arcuit. În cazul bărbaților care au o afecțiune hepatică cronică, pot crește glandele mamare.