Blat cu mac, cremă ușoară cu ciocolată albă și jeleu de portocale – Tort de casă, delicios și aspectuos
Ingrediente necesare pentru blat (tavă de tort de 24 cm):
- 3 ouă
- 80 g unt
- 150 g mac măcinat
- 50 g făină
- 100 g zahăr
Ingrediente necesare pentru crema cu iaurt:
- 200 g ciocolată albă
- 100 ml frișcă lichidă
- 600 g iaurt
- 300 ml frișcă lichidă
- 150 g zahăr
- 8-8 g gelatină
Ingrediente necesare pentru jeleul de portocale:
- 200-200 ml suc de portocale
- 6-6 g gelatină
Ingrediente necesare pentru decor:
- 100 ml frișcă lichidă
- 40 g zahăr
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm gălbenușurile împreună cu untul topit (nu fierbinte!). Adăugăm macul și făină și omogenizăm. Separat, mixăm albușurile spumă tare, adăugând treptat și zahărul. Încorporăm spuma de albușuri în compoziția cu mac, în două tranșe, amestecând ușor, cu o spatulă.
Transferăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul timp de 20 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Pentru cremă, amestecăm bucățelele de ciocolată albă cu frișca fierbinte (100 ml). Încorporăm și iaurtul. Separat, amestecăm 300 ml de frișcă lichidă cu zahărul și mixăm. Încorporăm în crema cu ciocolată. Împărțim crema în două și punem o parte la frigider.
Topim gelatina (8g) în apa fierbinte. Adăugăm câteva linguri de cremă, omogenizăm și turnăm înapoi în cremă. Amestecăm foarte bine și turnăm crema peste blatul cu mac. Dăm tava la frigider pentru 1-2 ore.
Topim 6 g de gelatină în 200 ml de suc fierbinte. Lăsăm să se răcorească după care turnăm peste stratul de cremă din tavă. Dăm tava înapoi la frigider pentru încă 1-2 ore.
După 1-2 ore, dizolvăm 8 g de gelatină în apa fierbinte. Adăugăm câteva linguri din crema pusă deoparte, omogenizăm și turnăm înapoi în cremă. Amestecăm foarte bine și întindem crema peste stratul de jeleu din tavă. Dăm la frigider pentru 1-2 ore.
Ulterior, topim 6 g de gelatină în 200 ml de suc fierbinte. Lăsăm să se răcorească după care turnăm peste stratul de cremă din tavă. Dăm tava înapoi la frigider peste noapte.
A doua zi, trecem cu un cuțit de-a lungul marginilor tortului și îndepărtăm inelul tăvii. Decorăm cu frișca bătută spumă tare împreună cu zahărul și cu felii de portocale.
Savurați cu poftă! Poftă bună!