Există un risc permanent de afectarea a articulației genunchiului, pentru simplul fapt că este cea mai solicitată. Acest risc crește după vârsta de 50 de ani.
Durerea de genunchi este o durere comună: la copiii care cad și se lovesc, la adulți care se lovesc sau… care își suprasolicită genunchii fie cu o greutate corporală prea mare, fie cu efort fizic.
Dureri de genunchi – Cauze
Bursita
Există un săculeț precum un airbag în apropierea genunchiului, care conține lichid și atenuează presiunea dintre tendoane, oase și mușchii din preajma articulației.
Când acest săculeț ajunge să se inflameze, va apărea o umflătură pe sau sub genunchi. Zona se va înroși și va deveni caldă, iar genunchiul va durea la mișcare.
Această afecțiune se tratează cu antiiflamatoare, sau dacă este o infecție cu antibiotice, cu injecții cu steroizi, prin drenarea burselor sau kinetoterapie.
Dacă nu funcționează nimic, se ajunge pe mâna chirurgului. Pentru a preveni bursita, se recomandă genunchierele, evitarea mișcărilor care implică flexarea genunchilor și statul în genunchi.
Întinderea / ruptura de ligamente
În rândul celor care practică sport în mod constant, întinderea sau ruptura de ligamente este printre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului.
Simptomele încep de la durere și umflătură. Acestea pot să dispară brusc după 24 de ore și revin la următoarea activitate fizică. Intervenția chirurgicală de reconstrucție este necesară în cazul acestor persoane.
În ceea ce privește persoanele sedentare sau în vârstă, dacă e rupt doar ligamentul, se va recomanda orteza, kinetoterapia și fizioterapia.
Greutatea corporală
În ceea ce privește greutatea corporală prea mare, toate kilogramele adunate pun presiune pe articulații, slăbindu-le și distrugând cartilagiile. Când acestea sunt distruse, vorbim deja de osteoartrită.
În acest caz, durerea se agravează în timpul mișcării și dispare în repaos. La debutul osteoartritei mai ajută un unguent sau un antiinflamator dar când ajunge într-un stadiu mai avansat medicul va recomanda injecțiile cu acid hialuronic sau corticosteroizi. După ce ajunge în stadiul în care nimic altceva nu ajută, ultimul pas este înlocuirea genunchiului prin intervenție chirurgicală.
Artroza genunchiului
Aceasta este o boală cronică degenerativă a articulației genunchiului și, cu timpul, distruge și meniscul, cartilajul și ligamentele. Pentru a ameliora durerile și pentru a crește mobilitatea, se pot găsi soluții care îmbunătățesc lubrifierea articulației și se pot lua antiinflamatoare, dar aceste lucruri nu va rezolva problema în sine.
Se poate face și kinetoterapie și se pot elimina kilogramele în plus, însă când medicamentele încetează să aibă efect, se ajunge la operație.
Ruptura de menisc
Meniscul se poate rupe în mai multe feluri și din mai multe cauze: uscatului scărilor, genoflexiunilor, răsucirii forțate a genunchiului, lucratului în genunchi, ridicării de greutăți mari, osteoartritei sau din cauza obezității.
Genunchiul se umflă, doare la atingere, nu se îndoaie și nu se prea poate mișca, articulația se umple de lichid.
Leziunile de mici dimensiuni, în zona cu vascularizare puternică a meniscului, de regulă se vindecă de la sine.