Există multe potențiale cauze ale umflării picioarelor, unele sunt inofensive iar altele sunt mai serioase.
De exemplu, picioarele se pot umfla din cauza mersului pe jos pe distanțe foarte mari și perioade lungi de timp, din cauza faptului că stai în picioare mult sau stai mult pe scaun.
Pe de altă parte, în situațiile în care gleznele și gambele se umflă brusc sau cronic, este posibil să fie vorba despre ceva mai serios.
Umflarea picioarelor poate fi și un efect secundar al unor medicamente, precum cele pentru inimă sau cele pentru diabet.
La fel, se pot umfla și în timpul sarcinii, mai ales dacă se stă mult în picioare, dar acest lucru cere atenție maximă: dacă umflarea gleznelor și gambelor apare brusc sau este severă, poate fi un semn de preeclampsie, o afecțiune periculoasă și pentru mamă, și pentru făt! Umflarea picioarelor vine însoțită cu umflarea feței și mâinilor, cu tulburări de vedere, micțiuni rare, dureri abdominale, vărsături, grețuri și dureri de cap.
Să vedem și alte cauze provoacă umflarea picioarelor
Boala hepatică
Albumina este produsă de ficat și este cea mai importantă componentă proteică, cu rolul de a menține apa în vasele de sânge și de a împiedica scurgerea ei în țesuturi. Dacă ficatul este bolnav, nu mai poate produce o cantitate suficientă de albumină și apa trece în țesuturi, apar edemele la picioare. Vestea rea este că acest simptom apare doar atunci când leziunile hepatice sunt deja severe sau doar când s-a ajuns deja la ciroză.
Tromboză venoasă profundă și tromboflebită
Piciorul se poate umfla și din cauza prezenței unui cheag de sânge într-o venă. Pielea devine roșie și caldă pe zona afectată și există riscul ca o bucată de cheag să se desprindă și să ajungă la plămâni, creier sau la inimă.
Pentru a preveni formarea cheagurilor, cei care au o astfel de problemă vor urma un tratament cu anticoagulante toată viața.
Insuficiență venoasă
Când valvele din venele de la picioare, cu rolul de a împiedica sângele să curgă înapoi, nu-și mai fac treaba corect și venele nu mai transportă cantitățile necesare de sânge de la picioare înapoi la inimă, sângele stagnează în țesuturile moi de la nivelul gambelor și gleznelor: vorbim despre insuficiență venoasă.
Edem limfatic sau limfedem
Limfedemul este o acțiune în care se creează o acumulare de lichid la nivelul țesuturilor din cauza faptului că sistemul limfatic nu funcționează corect. Sistemul limfatic este, practic, sistemul de drenaj al organismului, ocupându-se de eliminarea fluidelor din diferite părți ale corpului.
Îngrijirea limfedemului include bandajarea membrului afectat, purtarea de ciorapi compresivi, exerciții fizice ușoare și masajul ganglionilor limfatici în scopul încurajării drenajului. Mai mult, pielea zonei inflamate se va îngriji și ea pentru a reduce riscul de infecții.
Boala renală
Rinichii se ocupă mai ales de echilibrarea nivelurilor de sare și alte minerale din sânge și de reglarea cantității de apă din organism. Dacă rinichii sunt afectați grav de o boală, nu mai pot filtra sângele în mod eficient și nu mai pot elimina lichidele, nici celelalte produse reziduale prin urină. Astfel, are loc o acumulare în corp, inclusiv la nivelul picioarelor.
În bolile renale, în afară de umflarea picioarelor, se poate umfla și zona din jurul ochilor, mâinile, apar urinările mai frecvente pe timp de noapte și hipertensiunea arterială. De asemenea, dacă se fac analize, se va constata prezența sângelui sau a proteinelor în urină.
O boală renală cronică poate duce la insuficiență renală, un stadiu care necesită dializă sau transplant de rinichi.
Ce poți face pentru a ușura simptomele
- Evită consumul de sare (duce la retenție de apă)
- Poartă ciorapi de compresie
- Fă mișcare în fiecare zi
- Ține picioarele în sus la perete, de mai multe ori pe zi, câte 30 de minute (sau pe brațele canapelei, pe mai multe perne așezate una peste alta)
- Încearcă băile cu sare, masajul și ceaiuri diuretice
Sfat:
Nu trata superficial umflarea picioarelor, mai ales dacă este ceva frecvent (sau permanent) și este însoțită de celelalte simptome menționate mai sus.