Știai că unghiile oferă indicii în privința sănătății? Tuturor ne plac unghiile tari, puternice și sănătoase, care au o suprafață netedă fără pete sau alte neregularități. Atunci când unghiile își modifică aspectul și / sau culoarea, te avertizează de probleme de sănătate, mai mici sau mai mari, după caz.
Unghii crăpate, uscate, fragile
Este o problemă comună care poate avea cauze mai mult sau mai puțin periculoase. Poate fi vorba de utilizarea excesivă a produselor de îndepărtare a ojei, un nivel scăzut al umidității din mediu, folosirea detergenților fără mănuși sau pur și simplu pot apărea cu timpul din cauza îmbătrânirii.
Pe de altă parte, cauzele mai serioase includ o posibilă afectare cardiovasculară, hipotiroidism sau osteoartrită. În cazul în care unghiile se exfoliază, se poate vorbi despre diabet, mielom multiplu, cancer de plămâni sau tiroidita Hashimoto.
Linii închise la culoare sub unghie
Dacă observi aceste linii sub unghie, recomandarea este să te duci să le investighezi numaidecât.
De ce? Pentru că pot indica un melanom sau endocardită.
Unghii galbene
Unghiile se îngălbenesc din cauza vârstei înaintate și este un lucru normal, de așteptat. În caz contrar, îngălbenirea poate indica lipsa de minerale, vitamine sau o infecție fungică, infecție pulmonară sau sinuzită.
Persoanele cu diabet au, de asemenea, unghii galbene datorită efectului pe care îl are descompunerea zahărului asupra colagenului din unghii.
Unghii „lingură”
Dacă forma unghiilor tale capătă un aspect concav, înseamnă că este posibil să ai o carență de fier sau de vitamine. Dacă, pe lângă asta, aspectul unghiei este și extrem de palid, cu siguranță aportul tău de fier lasă de dorit și există posibilitatea de psoriazis sau artrită. Pe de altă parte, atunci când unghia crește și observi că „se ridică” de pe deget, poate semnala probleme cu tiroida.
Unghii cu pete albe
Deși multă lume crede că aceste pete albe care apar pe unghii indică o lipsă de calciu, nu este așa.
Aceste pete albe, de regulă, apar în urma unui traumatism minor sau moderat asupra unghiei. De asemenea, după ce unghia crește, acestea dispar (valabil doar dacă una sau mai multe unghii sunt afectate).
Unghii bombate
Astfel de unghii indică, de regulă, bronșită cronică, emfizem pulmonar sau alte boli ale căilor respiratorii.
Unghii albăstrui
Unghiile care capătă o nuanță albăstruie pot semnala lipsa de oxigen din organism și acest lucru ar putea indica o problemă pulmonară precum emfizemul. De asemenea, culoarea albăstruie poate semnala și unele afectări cardiace.
Unghii cu creste orizontale sau verticale
Să începem cu crestele orizontale: acestea sunt, de regulă, un rezultat al unor traumatisme repetate (împingerea cuticulei cu un instrument metalic) dar pot indica și o eczemă locală sau o reacție medicamentoasă (chimioterapie).
În ceea ce privește crestele verticale, acestea sunt un semn normal al îmbătrânirii (precum ridurile) dar pot indica și diverse afecțiuni sau boli: sindromul colonului iritabil, intoleranțe alimentare, colita ulcerativă, deficit de fier, anemie feriprivă, scăderea imunității, hipotiroidism.
Lunula de la baza unghiei
La baza unghiei, de regulă a degetului mare și a arătătorului) există câte o pată albă care are o formă de semilună. Pata aceasta albă o numim lunulă și atât prezența cât și absența, culoarea și dimensiunea ei poate sugera anumite afecțiuni.
Potrivit medicinei chineze, o persoană sănătoasă are între 7 și 8 lunule vizibile și, dacă acestea se văd doar la unghiile degetelor mari, este o posibilitate de disfuncții renale.
Lunula de pe unghia degetului inelar
Absența lunulei de pe unghia acestui deget sugerează tulburări ale metabolismului și sistemului limfatic, întrucât dă semne despre funcționarea sistemului endocrin.
Lunula de pe unghia degetului mic
Este un indicator al sănătății intestinului subțire și inimii. Dacă capătă o culoare albăstruie, te avertizează asupra posibilității de boala Wilson sau diabet; iar dacă are puncte roșiatice, despre boală pulmonară cronică obstructivă, intoxicație cu monoxid de carbon, ciroză hepatică, psoriazis sau insuficiență cardiacă.