Cum putem determina cât de inofensive sau cât de îngrijorătoare sunt problemele de memorie? Cum ne putem antrena memoria? Vei primi în acest articol răspunsul la aceste întrebări, plus îți vom spune câteva exerciții pe care le poți face pentru a-ți ascuți creierul și memoria.
Problemele de memorie de care nu trebuie să te sperii
Cauzate de lipsa de atenție – deoarece nu te-ai concentrat, uiți unde ai pus cheile; probabil te gândeai la altceva
Problemele tranzitorii – uiți informații la scurt timp după ce le-ai însușit, mai ales dacă nu le folosești frecvent
Atribuite eronat – greșești niște detalii sau nu ți le amintești exact (locul, ora, persoana); la fel și când crezi că spui ceva original dar, de fapt, l-ai citit sau l-ai auzit undeva
Evenimente traumatice – persistența amintirilor neplăcute, evenimentelor traumatice, sentimentelor negative este un alt gen de problemă de memorie care se manifestă la persoanele care suferă de depresie
Deformarea amintirilor – amintirile nu redau în mod fidel realitatea: particularitățile tale îți afectează percepțiile și experiențele atunci când se codifică în memorie; starea de spirit și percepția din prezent pot influența informațiile amintite
Cauzate de un blocaj – atunci când știi că știi răspunsul la o întrebare, îl ai pe vârful limbii dar nu-ți vine; este vorba de lapsus, cel mai comun exemplu de pierdere temporară a memoriei
Pierderi temporare de memorie
Există posibilitatea ca pierderile de memorie temporare și pe termen scurt să fie cauzate de un nivel ridicat de stres. Cum așa? Atunci când suntem într-o stare de stres, nivelul de cortizol crește și, pe termen lung, această creștere anormală distruge sinapsele cortexului prefrontal. Astfel, duce la pierderi importante ale acesteia la bătrânețe, afectând memoria.
Problemele de memorie pot apărea și drept consecința depresiei, oboselii sau ca efect secundar al unor probleme de sănătate sau tratamente. Cu toate acestea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, este normal ca aceste probleme să înceapă să ne îngrijoreze.
Pierderi de memorie – Când să ne îngrijorăm?
În cazul în care pierderile de memorie sunt majore și vin însoțite și de pierderea altor abilități cognitive (atenția, orientarea, gândirea, abilitatea de a purta o conversație, de a efectua operații matematice simple sau de a învăța), există o mare posibilitate să fie vorba despre Alzheimer, o afecțiune neurodegenerativă, o formă de demență senilă.
Dacă pierderile de memorie nu persistă și nu sunt extreme, nu este vorba despre boala Alzheimer sau despre alte boli care afectează memoria. Poate te întrebi ce înseamnă extrem și persistent…
Prin pierdere extremă și persistentă de memorie ne referim situațiile în care uităm evenimente recente, adresa unde locuim, numele persoanelor cu care intrăm în contact frecvent, traseele circulate în mod obișnuit.
Câteva specificări despre boala Alzheimer
Cum am spus mai sus, este o afecțiune neurodegenerativă. Vizează memoria și printre semnele timpurii putem identifica apariția confuziei, dificultatea de exprimare, întrebări repetitive. Tabloul simptomatologiei acestei boli este foarte variat, de la persoană la persoană.