Propolisul este un produs rezidual al albinelor, folosit de către acestea pentru a acoperi crăpăturile, pentru a dezinfecta fagurii și pentru a izola obiectele străine ajunse în stup. Este de culoare maro închis până la galben, are un gust amar și, la fel ca o ceară, se lipește de dinți atunci când este mestecat.
Punctul de topire al propolisului este între 80 și 100 de grade și se dizolvă rapid în esență de alcool și oțet. Sub influența temperaturii, se dizolvă ușor și în ulei, lapte sau apă dar nu-și pierde calitățile nici după o oră de fierbere. Pentru a-l obține, apicultorii răzuiesc propolisul de pe pereții stupilor după care îl topesc.
Propolis – Proprietăți benefice
Conține peste 16 de clase de substanțe organice, inclusiv cei mai importanță polifenoli ciclici cu greutate moleculară mică, aldehide, alcooli, vitamine, flavonoide, enzime, aminoacizi. Aproape toate oligoelementele necesare unei persoane.
Tinctura de propolis este un remediu cu eficacitate dovedită în tratamentul ulcerelor, inflamațiilor din cavitatea bucală, rănilor și bolilor de piele. Este utilizat pe scară largă și în pediatrie, urologie, stomatologie, ginecologie, cardiologie, oncologie și gastroenterologie.
Amestecată cu lapte, proprietățile benefice ale tincturii de propolis sunt sporite. Datorită activității biologice ridicate a ingredientelor care se completează într-un mod uimitor, acest amestec dă rezultate impresionante:
- oprește procesul inflamator al oricărui organ intern
- oprește dezvoltarea răcelilor
- te pune rapid pe picioare în caz de instalarea gripei
Propolis cu lapte – Recomandat în caz de bronșite, astm, pneumonie, gripă și infecții respiratorii acute
La primul semn de răceală se administrează 20 de picături de tinctură de propolis dizolvate în 100 ml de lapte fierbinte (înainte de culcare). În cazul copiilor sub 6 ani doza recomandată este de doar 4 picături după care se poate crește.
Pentru a trata tusea, gripa și durerile în gât, se zdrobește 1 lingură de propolis și se adaugă în 300 ml de lapte. Se aduce la punctul de fierbere după care se lasă pe foc mic pentru 10 minute. Se strecoară și se la 1 lingură din oră în oră.
Pentru prevenirea răcelilor și pentru întărirea imunității, se recomandă 1 linguriță cu 15 minute înainte de masă, într-o cură de 7 zile.
Pentru boli ale pancreasului, rinichilor, vezicii biliare și urinare, se dizolvă 40 de picături de tinctură de propolis într-un pahar cu lapte fierbinte. Se bea timp de 5 zile, în fiecare seară înainte de culcare.
În caz de gastrită, se amestecă 10 ml ulei de cătină cu 100 ml de tinctură de propolis. Din soluția rezultată se pun 30 de picături într-un pahar cu lapte. Se bea cu 1 oră înainte de mesele principale, deci de 3 ori pe zi, timp de 2 săptămâni. După o pauză de 1 săptămână cura se poate repeta.
În caz de ulcer duodenal sau gastric, se adaugă 60 de picături de tinctură de propolis la 200 ml de lapte fierbinte. Amestecul se împarte în 3 porții egale care se beau cu 30 de minute înaintea meselor principale, într-un tratament de 3 săptămâni.
În caz de pancreatită, se dizolvă o jumătate de linguriță de tinctură de propolis în 100 ml de lapte fierbinte și se bea pe stomacul gol, dimineața și seara înainte de culcare.
În caz de boli ale sistemului genito-urinar la bărbați sau prostată, se adaugă 20 de picături de tinctură de propolis la 50 ml de lapte fierbinte și se ia de 3 ori pe zi. De asemenea, se recomandă și o bucată mică de propolis ținută sub limbă în timpul zilei, până se dizolvă complet.
Pentru a trata bolile cronice ale sistemului reproducător masculin, se adaugă 30 de grame de propolis într-un litru de lapte clocotit. Se amestecă, se lasă să se răcească și se bea câte un pahar de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale.
În caz de artrită, reumatism și dureri articulare, se dizolvă 1 linguriță de tinctură de propolis în 100 ml de lapte fierbinte și se bea înainte sau după mesele principale, de 3 ori pe zi.
De asemenea, se poate măcina 80 de grame de propolis natural peste care se toarnă 800 ml de lapte și se pune la fiert, pe foc mic. Când propolisul se dizolvă complet, amestecul se lasă să se răcească după care se strecoară și se consumă câte 100 de ml de 3 ori pe zi.
În caz de procese inflamatorii ale sistemului reproducător feminin sau menstruație dureroasă, se dizolvă 15 picături de tinctură de propolis în 100 ml de lapte fierbinte. Se consumă pentru a calma durerile.
Precauții
Înainte de a începe orice tratament cu propolis sau produse apicole, asigurați-vă că nu sunteți alergic la aceste produse: puneți o bucată mică de propolis la încheietura interioară a cotului, fixați cu un plastura și lăsați timp de 8 ore; dacă sunteți alergic, veți simți mâncărimi severe și zona se va înroși după un timp scurt.