Guta este o afecțiune inflamatorie care apare la nivelul articulațiilor mici și cauzează durere spontană și severă, precum și umflarea și inflamația articulațiilor. Vestea bună este că guta se poate ține sub control atât cu medicamente, cât și cu ajutorul schimbării stilului de viață.
Atacurile de gută – Ce ce și când apar
Atacurile de gută apar atunci când există prea mult acid uric în sânge. Acidul uric este un deșeu care apare în sânge după ce organismul digeră anumite alimente. Problema apare atunci când acidul uric crește iar cristalele de acid se acumulează în încheieturi, lucru care duce la inflamare, umflare și durere intensă.
De regulă, atacurile de gută apar noaptea și durează între 3 și 10 zile. Majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune au un deficit din cauza căruia nu pot elimina eficient excesul de acid uric. Pe de altă parte, sunt și cazuri în care o persoană produce prea mult acid uric din cauze genetice sau din cauza alimentației.
Guta și alimentația
În cazul persoanelor care au gută, anumite alimente pot genera un atac de gută prin creșterea nivelului de acid uric. De obicei, aceste alimente sunt extrem de bogate în purine.
Prin digestia purinelor, organismul elimină acid uric ca deșeu. În cazul persoanelor sănătoase, acidul uric de elimină din organism fără efort și nu reprezintă o problemă.
Alimente care duc la atac de gută:
- carne roșie, de vânat
- alcool
- bere
- pește
- organe
- fructe de mare
- băuturi îndulcite cu zahăr
- alimente cu zahăr adăugat
- drojdie
Alimentele de mai sus conțin o cantitate crescută de purine. Se pare că purinele din surse vegetale nu generează un atac de gută, în schimb fructoza și băuturile îndulcite pot crește riscul de gută și de atacuri de gută, chiar dacă nu au un conținut crescut de purine. Accelerând câteva procese celulare, acestea cresc, de asemenea, nivelul acidului uric.
Potrivit cercetărilor, lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi, suplimentele cu vitamina C și produsele din soia pot ajuta la prevenirea atacurilor de gută, reducând acidul uric.
Alimentele cu un conținut crescut de purine au mai mult de 200 mg / 100 g de produs. Se recomandă evitarea alimentelor bogate în fructoză, cu un conținut moderat spre mare de purine (între 140-200 mg purine / 100 g de produs).
Alimente recomandate în gută și în hiperuricemie
- legume
- fructe
- lactate
- ouă
- nuci
Aceste alimente au un conținut scăzut de purine, mai puțin de 100 mg / 100 g de produs.
În afară de schimbările alimentare, se recomandă și câteva schimbări legate de stilul de viață, precum scăderea în greutate. În caz de gută, excesul de greutate va crește riscul de atac de gută. De asemenea, țesutul gras va crește rezistența la insulină și aceasta nu se va mai folosi eficient de către organism.
Rezistența la insulină crește riscul de hiperuricemie, așadar este bine să adăugăm exercițiul fizic în rutina zilnică: va ajuta atât la scăderea în greutate cât și la menținerea unui acid uric normal.
Se recomandă și hidratarea optimă, limitarea consumului de alcool și folosirea suplimentelor cu vitamina C.