Persoanele care suferă de diabet știu că o anumită variație a valorilor glicemice este normală, întrucât zahărul din sânge poate crește sau poate scădea atunci când sunt bolnavi sau stresați, atunci când fac efort fizic sau atunci când mănâncă la alte ore decât cele obișnuite.
În cazul în care se observă că glicemia este mai mare decât valoarea țintă de mai multe ori, pacienții trebuie să discute cu medicul diabetolog: există posibilitatea ca planul de tratament să nu funcționeze la parametrii optimi.
Există persoane care prezintă hiperglicemie dimineața devreme, un fenomen nu foarte clar înțeles.
Această problemă apare cu precădere la persoanele care suferă de diabet tip 1, dar poate afecta și persoanele care suferă de diabet tip 2.
Există câteva cauze comune pentru hiperglicemia matinală (cauze comune, nu singurele motive)
Fenomenul Dawn
O creștere a zahărului din sânge are loc natural între orele 4-8 dimineața, iar corpul nostru începe să acționeze pentru a se pregăti de eliberarea hormonilor, crește glicemia mai ales din cauza ficatului care produce glucoză.
Acest fenomen este foarte frustrat pentru pacienții cu diabet, deoarece glicemia poate fi mare (hiperglicemie) în unele dimineți, indiferent de ce mănâncă sau de cât efort fizic au făcut cu o zi înainte.
Tratamentul de la medicul diabetolog poate ajuta! Va ajusta insulină în așa fel încât vârful acțiunii să fie între orele dimineții (în caz de diabet tip 1) și va prescrie medicație antidiabetică orale care poate ajuta la reducerea catitativă a glucozei produsă de ficat în timpul dimineții (în caz de diabet tip 2).
Efectul Somogyi
Efectul Somogyi explică hiperglicemia matinală prin modul în care corpul răspunde la hipoglicemia prin care trece pacientul cu diabet în timpul nopții.
Hipoglicemiile pe parcursul nopții sunt extrem de periculoase deoarece pacientul poate dormi pe parcursul lor. Ele pot fi rezultatul administrării unei cantități mai mari de insulină decât era necesară, sau rezultatul unei alimentații insuficiente, rezultatul consumului de alcool.
Medicul diabetolog poate recomanda ca pacientul să ia o gustare înainte de culcare pentru a preveni hipoglicemiile nocturne sau poate ajusta doza de insulină de seară.
Epuizarea insulinică
Există situații în care insulina se consumă pe timpul nopții. În acest caz, medicul diabetolog va rezolva problema prin modificarea regimului de insulină.
Știm că poate fi foarte greu ca pacientul să-și dea seama care dintre cele trei motive de hiperglicemie se aplică în cazul lui. Medicul diabetolog poate cere pacientului cu diabet să-și verifice glicemia la ore 3 dimineața pentru câteva nopți la rând, care va fi comparată cu cea de dinainte de culcare și cu cea de la trezire. Ulterior, va pune un diagnostic și va rezolva problema.