Persoanele cu diabet au un risc dublu de a dezvolta boală cardiovasculară față de populația generală.
Vestea bună este că, cu o îngrijire adecvată, putem reduce semnificativ factorii de risc care pot duce la diabet și la boala cardiovasculară asociată. Un stil de viață sănătos și comunicarea regulată cu medicul reprezintă un aspect important în gestionarea diabetului zaharat.
Adoptând indicațiile de mai jos, putem ține diabetul sub control și putem evita complicații precum:
- accidentul vascular cerebral
- distrugerea nervoasă
- infarctul
- boala renală
1. Planificarea meselor
Primul pas și unul din principalii pași pe care îi putem face pentru a gestiona diabetul zaharat este legat de optimizarea dietei:
- ne numărăm carbohidrații
- renunțăm la zahăr
- reducem consumul de sare
- reducem consumul de grăsimi saturate și de grăsimi trans
De asemenea, este indicat să ne asigurăm că orice masă are câte puțin din fiecare macronutrient:
- grăsimi
- fructe
- proteine
- legume cu amidon
- legume fără amidon
Se recomandă să alegem carnea slabă (să îndepărtăm pielea dacă e vorba de pește sau pui), să evităm alimentele prăjite și să alegem alimente integrale atunci când vine vorba de paste sau pâine. În cazul lactatelor, alegem brânza mai slabă și laptele mai slab.
2. Exercițiile fizice
Fiecărui adult i se recomandă 30 de minute de mișcare în fiecare zi, 5 zile din săptămână. Exercițiul fizic poate fi de orice firmă: mers rapid, mers pe bicicletă etc.
Dacă este posibil, se recomandă să avem minim 2 zile consecutive de exercițiu fizic bazat pe forță. De asemenea, pe durata acestor exerciții, este bine să ne punem în mișcare toate grupele musculare:
- pieptul
- spatele
- brațele
- umerii
- picioarele
- șoldurile
- abdomenul
Sfat: înainte de a alege tipurile de exerciții fizice, discută cu medicul de medicină sportivă.
3. Evitarea stresului
Un nivel crescut de stres crește riscul de hipertensiune arterială și de diabet. Dacă suntem stresați mai mereu sau dacă avem anxietate, trebuie să facem exerciții care ne reduc această acumulare de stres.
Există câteva tehnici simple de câteva minute, care se pot face aproape oriunde:
- meditația
- respirația adâncă
- relaxarea progresivă
4. Monitorizarea glicemiei și a tensiunii arteriale
Monitorizarea periodică a glicemiei și a tensiunii arteriale, verificarea acestora așa cum a indicat medicul și notarea valorilor în carnețel. Prezentăm acest carnețel medicului, de fiecare dată când mergem la el, și urmăm sfaturile primite.
5. Menținerea greutății
Un factor de risc comun pentru diabetul zaharat o reprezintă obezitatea. Mai mult, este legată și de hipertensiune și de un nivel crescut de colesterol.
Pentru a afla dacă suferi sau nu de obezitate, trebuie să-ți calculezi indicele de masă corporală: împarte greutatea la pătratul înălțimii exprimată în metri.
Un indice de masă corporală de peste
- 25 kg/ mp = suprapondere
- 30 kg/mp = obezitate gradul 1
- 35 kg/mp = obezitate gradul 2
- 40 kg/mp = obezitate gradul 3
- 45 kg/mp = obezitate morbidă
6. Comunicarea cu medicul
Medicul este cea mai corectă și cea mai sigură sursă de informație și de sfat legat de boală. Du-te la medic regulat, chiar dacă te simți bine. Analizele regulate îi permit medicului să-ți verifice:
- tensiunea arterială
- glicemia
- colesterolul