Desigur, mierea este o sursă naturală de zahăr și carbohidrați, astfel este absolut normal să aibă un impact asupra glicemiei. Cu toate acestea, comparând-o cu zahărul, se pare că are un efect mai mic.
Potrivit unui studiu din 2004 care a evaluat efectul mierii și al zahărului asupra glicemiei, la care au participat persoane cu și fără diabet zaharat tip 1.
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că în grupul persoanelor cu diabet, mierea a cauzat inițial o creștere a glicemiei la 30 de minute de la consum, însă glicemia pacienților a scăzut ulterior și a rămas scăzută timp de 2 ore.
Poate mierea preveni diabetul?
Cu toate că mierea ajută secreția de insulină și ajută pacienții să-și controleze mai bine glicemia, dovezi certe care să demonstreze că poate preveni diabetul nu există.
Într-un alt studiu, efectuat pe 50 de pacienți cu diabet zaharat tip 1 respectiv 30 de persoane fără diabet, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu zahărul, mierea a avut un efect glicemic scăzut asupra tuturor participanților. Mai mult, s-a observat și creșterea nivelului de peptid-C (o substanță eliberată în sânge în același timp cu insulina).
Un nivel normal de peptid-C înseamnă o producție suficiență de insulină. Astea fiind spune, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă putem utiliza mierea în scopul de a preveni sau de a trata diabetul zaharat.
Miere în diabet – Riscuri?
Trebuie să ținem cont de faptul că mierea este mai dulce ca zahărul, astfel trebuie să folosim mai puțină.
Dacă diabetul nu este sub control, se recomandă să evităm mierea. Nu în ultimul rând, ar trebui să o consumăm cu moderație: ne consultăm cu medicul diabetolog.
Dacă diabetul este sub control și dorim să adăugăm mierea în dieta noastră, alegem varianta organică, pură și neprocesată, întrucât este mai sigur pentru cei cu diabet (mierea naturală nu are zahăr adăugat).
Atenție!
Femeile însărcinate precum și persoanele cu un sistem imunitar precar nu ar trebui să consume miere neprocesată: aceasta nu este sterilizată prin pasteurizare.
Mierea procesată cumpărată de la magazin poate conține zahăr sau sirop, iar acest plus de îndulcitor poate afecta glicemia în mod diferit.
Miere în diabet – Beneficii?
Un posibil beneficiu al consumului de miere este creșterea secreției de insulină și, odată cu aceasta, realizarea unui control glicemic mai bun.
De asemenea, înlocuirea zahărului cu miere poate oferi un aport important de antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii. O dietă bogată în antioxidanți poate îmbunătăți modul în care organismul nostru metabolizează zahărul și poate reduce complicațiile diabetului.
Inflamația din organism poate duce la rezistența de insulină (imposibilitatea organismului de a răspunde corect la acțiunea insulinei).
Pe scurt:
Mierea este un îndulcitor natural și poate avea un efect pozitiv asupra glicemiei, dar se consumă cu moderație!
Fiecare pacient ci diabet trebuie să discute cu medicul diabetolog înainte de a adăuga mierea în dietă, întrucât nu este bună pentru toți (mai ales pentru cei cu diabet zaharat la debut sau dezechilibrat.
Se recomandă consumul mierii pure, organice și neprocesate, care nu conține zahăr adăugat.