Ingrediente:
2 cutii mascarpone de 250 grame
2 pungi piscoturi de 400-450 grame (se foloseste cam o punga jumate, o punga si trei sferturi)
7-8 oua (depinde cat de mari sunt)
o cana zahar – 200-250 gr (depinde cat de dulce preferati)
600 ml cafea tare , fara zahar (eu personal folosesc orzo – ness decofeinizat)
Esenta de rom
Cacao, ciocolata rasa, frisca, pentru ornat
Cum se prepară?
Se face cafeaua si se lasa la racit, dupa care se pune esenta de rom in ea.
Se separa galbenusurile de albusuri. Albususrile se bat spuma cu zaharul (se pastreaza 2-3 linguri de zahar pentru galbenusuri), pana nu se mai desprind de pe mixer. Separat, se bat si galbenusurile bine pana isi dubleaza volumul si se albesc usor; se adauga mascarponele si 2-3 linguri de zahar, si se omogenizeaza bine pana se topeste tot zaharul. Se adauga albusurile peste crema obtinuta din galbenusuri, mascarpone si zahar si se amesteaca atat cat e necesar sa se omogenizeze toata compozitia (nu foarte mult, deoarec se lasa albusurile si crema devine foooarte moale).
Piscoturile se inmoaie unul cate unul in cafea, nu foarte mult, si se aseaza unul langa altul, intr-un vas, pana se completeaza primul strat. Dupa, se aduga un strat de crema, si tot asa, un rand de piscoturi si unul de crema, pana la maxim 3-4 straturi de piscoturi.
Pentru un aspect frumos dar si pentru un plus de gust, prajitura se termina cu un strat de crema. Se orneaza cu cacao, ciocolata rasa, frisca, dupa pofta. Prajitura mea e ornata cu ciocolata cu lapte rasa, iar gustul e de vis.
Se lasa la frigider minim 2 ore, sa se inmoaie bine piscoturile, si se serveste rece.
Poftă bună!